Viherpiha

Nurmikon perustaminen

ViherPiha

Kysymys:

Meidän pitäisi perustaa nurmikko entiselle peltotontille, jossa ovat viihtyneet monenmoiset rikkakasvit. Maa on savimaata. Pintaosan multamaa eli noin 30 sentin kerros on läjätty kasoiksi talon ja autotallin perustuksia tehdessä. Multaa siis olisi omasta takaa, mutta miten käyttää tämä maa hyväksi, kun mullassa on kiinni metrinen nurmikko ja rikkakasveja vaikka muille jakaa. Voiko sitä enää levittää tontille edes täytemaaksi, mikäli toiveissa on kaunis rikkakasviton nurmikko? Jos sitä ei voi käyttää, niin mitä tilalle? Multaa, hiekkaa vai turvetta? Kuinka paksulti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuorituttakaa pahiten heinittynyt pinta pois koneella, jolloin kasojen alta paljastuu nurmikon perustamiseen käyttökelpoista, joskaan ei täysin rikkaruohotonta multaa. Heinittyneen pintamullan ajattaisin pois tontilta, sillä se sopii huonosti leikattavan nurmikon täyttömaaksi. Humuspitoinen maa painuu voimakkaasti. Nurmikkoalueiden suositeltava multavahvuus on noin 20 senttiä. Levityttäkää varastoimanne multa tasaiseksi kerrokseksi pohjamaan päälle ja hankkikaa tarvittava määrä uutta multaa pintakerrokseksi. Tulevien istutusten kasvualustaksi suosittelen käyttämään rikkakasveista seulottua multaa.

Julkaistu: 5.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.