Viherpiha

Nurmikon kunnostus

ViherPiha

Kysymys:

Miten uudistan rikkaruohoisen nurmikon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Voikukista ja muista rikkaruohoista pääsee eroon vaihtamalla nurmikon koko kasvualustan. Jos et halua ryhtyä niin suureen operaatioon, poista jyrsitystä maasta rikkaruohojen juuret, turpeet ja savikokkareet. Myös sammal poistetaan, sillä se leviää nopeasti uudelleen. Vain multa ja silputtu heinä jätetään.

Sen jälkeen on hyvä levittää vanhan tasatun kasvualustan päälle lisää maata, jossa on puolet karkeaa hiekkaa ja puolet uutta hyvää multaa. Soran raekoko voi olla 3–6 millimetriä.

Nurmikon pohja tulee soran ansiosta huokoisemmaksi ja ilmavammaksi, jolloin nurmiheinän juuristo viihtyy entistä paremmin.

Nurmikon kasvualustan paksuus tulee olla savipitoisen pohjamaan päällä 20 senttiä.

Seuraavaksi alueelle levitetään kalkkia 50–100 kg/ aari ja yleislannoitetta ohjeen mukaisesti. Ainekset sekoitetaan koko kasvualustakerrokseen jyrsimällä. Kasvualusta tiivistetään verkkojyrällä ennen nurmikon siementen kylvämistä.

Voikukka pidetään kurissa poistamalla juuret voikukkaraudalla.

Maija Pelkonen Kuva Eeva Oinonen

Julkaistu: 28.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.