Viherpiha

Nurmikon elinvoima

Nurmikon elinvoima

Kurt Fagerstedt

Kysymys:

Miten nurmikko voi toipua? Viime kesänä taloyhtiömme nurmikko kärventyi helteillä ruskeaksi ja näytti kuolleelta. Ensimmäisten sateiden jälkeen se kuitenkin muuttui jälleen vihreäksi.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Heinäkasvit voivat olla ällistyttävän sopeutuvaisia vaikeisiin ympäristöoloihin. Niiden lehdissä on paksu vahakerros ja paljon piitä kovettamassa soluseiniä, ja siksi vettä haihtuu lehdistä mahdollisimman vähän.

Heinäkasvit kasvavat vauhdikkaasti ja kehittävät siemenensä nopeasti, joten niiden elämänkierto ehtii tapahtua lyhyenkin suotuisan kauden aikana.

Monilla heinillä on maavarsi, joka luikertelee maanpinnan läheisyydessä ja josta kasvaa pintaan lehdellisiä versoja. Kasvi käyttää maavartta tärkkelysvarastona, ja siellä myös vesi säilyy paremmin suojassa haihtumiselta kuin maanpäällisissä versoissa. Suomen ilmastossa maanpäälliset versot usein kuihtuvat talven ajaksi. Uudet versot alkavat kasvaa ja vihertyä keväällä, kun olosuhteet ovat sopivat.

Yllämainitun tiedon varassa on helppo ymmärtää, miten nurmikollesi kävi viime kesänä. Kuivuudessa maanpäälliset verson kuivuivat ja kellastuivat, mutta maavarret säilyivät kuitenkin hengissä ja niiden uinuvista silmuista kehittyi nopeasti uusia versoja. Siten nurmikko vihertyi sateen jälkeen nopeasti, paljon nopeammin kuin jos uudet taimet olisivat kasvaneet siemenistä.

Samalla tavoin toimivat monet sipuli- ja mukulakasvit. Ne kehittävät varastoaineiden turvin maanpäällisen verson nopeasti, kukkivat ja siementävät ennen kuin epäsuotuisa kuiva kausi alkaa. Valkovuokko ja monet muut kevätkukkijat toimivat samalla periaatteella maavartensa avulla. Ne kukkivat ennen kuin puut saavat lehdet ja alkavat varjostaa liikaa.  

Julkaistu: 6.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.