Viherpiha

Nurmikolla rikkakasveja

ViherPiha

Kysymys:

Viime vuoden sateisena kesänä peltovillakkoa oli nurmikolla jonkin verran, mutta nyt se tuntuu valtaavan koko vanhan nurmikkoni. Eikös yksivuotisen kasvin pitäisi laantua leikkaamalla? Tuntuu vain siltä, että sitä alkaa olla joka paikassa. Kasvussa se voittaa nurmikon 3–0. Mikä olisi oikea myrkky? Mitkä olisivat muut toimenpiteet? Maa on savimaata, jonka päällä on ohuelti multaa. Leikkaan nurmikkoa 7–10 päivän välein. Mikä olisi oikea myrkky? Mitkä olisivat muut toimenpiteet. Maa on savimaata, jonka päällä ohuelti multaa. Nurmikkoa leikkaan n. 7---10 päivän välein.

Näytä vastaus

Vastaus:

Peltovillakko, Senecio vulgaris, on loppukesästä pakkasiin kukkiva keltakukkainen mykerökasvi. Laji on yksivuotinen, ja periaatteessa kasvun pitäisi taantua säännöllisen nurmikonleikkuun myötä. Peltovillakko on kuitenkin kova lisääntymään. Yksi kasvi saattaa tuottaa jopa 7000 höyhenenkevyttä siementä, jotka voivat lentää hyvinkin kauaksi emotaimesta lenninhaiventen avulla. Vaikka peltovillakon siementäminen estetään omassa puutarhassa nurmikon leikkaamisen avulla, jo muutamasta ulkopuolisesta yksilöstä saattaa leijalla lukuisia jälkeläisiä pihapiirin riesaksi. Peltovillakon torjuntaan tarkoitetut kasvinsuojeluaineet on suunnattu lähinnä peltoviljelyksille ja viljoille. Nurmikosta villakkoa voi yrittää torjua rikkaruohohävitteillä, kuten Toxan, Ariane S ja Nurmikon Rikkaruohotuho.

Julkaistu: 15.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.