Viherpiha

Nurmikko kalliolle

Nurmikko kalliolle

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kysymys:

Meille tulee nurmikko alueelle, jossa on pieniä laikkuja paljasta kalliota näkyvissä. Muuten pohja on jonkinlaista sekamaata. Riittääkö, että koko alueelle laittaa 25 senttiä multaa vai täytyykö kallioisten kohtien päälle laittaa ensin jotain muuta maata tai vielä paksummin multaa kuin muualle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nurmikon pintakerrokseksi riittää 25 sentin multakerros. Sitä ennen pohjamaa muotoillaan ja tasoitetaan tulevan nurmikon mukaiseksi.

Nurmikon perustaminen kallion päälle on ongelmallista, sillä kalliopohjainen nurmikko kuivuu herkästi poudalla. Jos kallion päälle perustetaan nurmikko, alueelle on levitettävä huomattavasti paksumpi kerros maata.

Nurmikon sijaan suosittelisinkin jättämään kauniin avokallion näkyviin ja muotoilemaan sen alueelle yhtenäisen kukkaryhmän, joka rajautuu nurmikkoon. Kallionkoloihin ja kivien väleihin sopivat erinomaisesti paahdetta kestävät kasvit, kuten kangasajuruoho, ketoneilikka, mäkitervakko sekä rikot, maksaruohot ja muut mehikasvit.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 24.4.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.