Meidän Talo

Nurkat homeessa

Nurkat homeessa

Meidän Talo

Kysymys:

Asumme 70-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jonka päädyissä on tiilimuuraus ja muualla lautaverhous. Vanhan käyttökelvottoman kuistin tila liitettiin muutama vuosi sitten makuuhuoneeseen. Seinään laitoimme 200 mm mineraalivillaa ja molemmin puolin levytyksen. Jo ensimmäisenä talvena havaitsimme, että lattia oli kylmä ja vetoinen. Seuraavana syksynä ulkonurkkaan ja lattian rajassa seinälevyyn ilmestyi mustia pilkkuja. Kun tarkastelin talvella nurkkaa tarkemmin, huomasin, että se oli myös kuuran peitossa.

Nyt huoneessa haisee home, emmekä voi käyttää sitä, koska alan oireilla ja hengitys vaikeutuu. Nurkka on noin 1,5 m:n korkeudelle asti ja lattialistan tausta mustana homeesta. Mistä moinen homehyökkäys johtuu, kun lähimaillakaan ei ole vesipisteitä? Onko koko seinärakenne uusittava?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Mineraalivillaeristeen toimivuus perustuu siihen, että molemmilla puolilla eristettä on kaikilta osin (liittymät, liitokset ja läpimenot) ehdottoman ilmanpitävä rakenne. Valitettavasti siitä lähtien, kun nuo eristeet otettiin käyttöön, ei tuota kolminaisuuden merkitystä ole otettu riittävän ponnekkaasti suunnittelussa ja rakennustekniikassa käyttöön. Ilmanpitävyyden vaatimus on erittäin tärkeää rakenteissa, joissa on paine-eroja.

Tilan vetoisuus, pintojen kylmyys ja kuuran muodostuminen on selkeä viesti siitä, että laajennuksen seinärakenteessa tai sen läpi liikkuu kylmää ulkoilmaa, mikä laskee pintalämpötilaa ja aiheuttaa sisäilman kosteuden tiivistymistä kylmille pinnoille. Tuulensuojalevytyksen liitoksista, läpimenoista ja liittymistä muihin materiaaleihin puuttuu ilmanpitävyys. Jos talossa on liian suuri alipaine esimerkiksi koneellisen poiston johdosta, tulee korvausilmaa harvaksi jääneen rakenteen läpi sisälle aiheuttaen edellä mainitut ongelmat.

Kun sisällä on alipaine, mineraalivillan läpi liikkuva kylmä korvausilma jäähdyttää sisäpintoja ja siihen tiivistyy sisäilmassa oleva kosteus. Erityisen haasteellista on tehdä ulkoseinän alajuoksun ja perustusten välinen liitos ilmanpitäväksi, varsinkin jos tilkkeenä käytetään mineraalivillakaistaa. Siitä löytyy lattialistan homehtumisen syy-yhteys. Tuulensuojalevytyksenkin tekeminen kaikilta osin ilmanpitäväksi unohtuu usein. Tällöin levytyksen ja rungon liitosalueella tulee olla riittävästi kiinnikkeitä eikä levy saa jäädä irti rungosta. Tuulensuojalevyyn ei missään tapauksessa saa jäädä aukkoja, joissa mineraalivilla on näkyvillä. Kun kaikkialla on mikrobi-itiöitä, niin varsinkin kostuneissa nurkissa, joissa on seisovaa ilmamassa, itiöt alkavat kasvaa. Jos pinnalla on vähänkin kosteutta, itiöt alkavat muodostaa mustina näkyviä itiöpesäkkeitä. Kun itiökasvu voimistuu, siitä alkaa vapautua itiöitä ja homeen myrkyllisiä aineenvaihduntapartikkeleita, joista on vähitellen myös terveydellistä haittaa. Sähköasennukset läpäisevät usein levytykset ja rikkovat siten ilmansulkukerrokset aiheuttaen rakenteiden jäähtymistä ja kosteuskertymää. Homeiden ja bakteerien kasvu ei tarvitse muuta kuin korkean suhteellisen kosteuden ja heikosti liikkuvan ilmamassan. Tällaisia alueita rakennukseen syntyy vaikka kuinka paljon. Ulkonurkkiin tiiviisti sijoitetut komerot ja kalusteet eristävät hyvin ja silloin haitallinen pakkastila pääsee kalusteen takana tunkeutumaan sisäpintaan saakka, vaikka rakenteen ilmanpitävyys olisi kuinka hyvä tahansa.

Julkaistu: 30.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.