Viherpiha

Nuoren tuija-aidan leikkaus

Nuoren tuija-aidan leikkaus

ViherPiha

Kysymys:

Pihamme erottaa naapuritontista kolmivuotias tuija-aita, joka on kokonaan meidän puolellamme. Uusin kasvu on noin 25 senttiä ja sen latvusto on hyvin hentoa. Mihin aikaan tuija-aita leikataan? Leikataanko sitä latvasta vai leveydestä? Miten paljon? Milloin aidan aurinkosuojaus on paikallaan? Miten tuijaa lannoitetaan? Aita on istutettu tonttimme korkeuseroja tasaavan kiviaidanteen viereen. Kivikorotus on noin 60 senttiä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuija sietää leikkaamista varsin hyvin. Paras leikkausaika on kevättalvella ennen uuden kasvun alkua. Sivuja tasoitetaan vuosittain ja latva katkaistaan, kun aita on halutun korkuinen.

Ikivihreät tuijat suojataan kevätauringon kuivattavalta vaikutukselta viimeistään maaliskuussa esimerkiksi varjostuskankaalla, joka asennetaan joko kauttaaltaan taimien päälle tai viritetään seinämäksi aidanteen eteläpuolelle.

Havupuille, alppiruusuille ja hortensioille tarkoitetut moniravinteiset seoslannoitteet sopivat myös tuijien lannoittamiseen.

Katso video tuija-aidan leikkauksesta!

Julkaistu: 31.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.