Meidän Talo

Notkuva lattia kuntoon

Meidän Talo

Kysymys:

Vuonna 1958 rakennetun kesämökkini lattia on alkanut viime vuosina notkua. Lattia on nurkkakivien ja keskikivien varaan tehty rossilattia. Alustassa ja lattiassa oli joitakin vuosia sitten hevosmuurahaisia, joista pääsin muutaman vuoden jälkeen eroon. Ne asuivat ilmeisesti alatukeissa, joita ei voi ulkopuolelta uusia, koska talo on keskeltä ahdas alustilan takia.

Kaksi firmaa on ehdottanut polyuretaanin ruiskuttamista maan ja lattian väliin, mikä tukisi lattiaa ja lisäisi lämpöeristystä. Minua hieman arveluttaa mahdollinen kosteuden kertyminen vääriin rakenteisiin, vaikka edustajat sanoivatkin polyuretaanin toimivan hyvin kosteuden eristeenä. Voiko tällaista tukemiskeinoa käyttää, vai onko koko lattia purettava sisältä käsin kunnon tuloksen saamiseksi? Tuntuu varsin työläältä. Korjaustapa vaikuttanee myös hintaan.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Hevosmuurahaiset, niin kuin mustat sokerimuurahaisetkin, pitävät sienirihmastoisesta puusta. Olen ottanut käyttöön niistä sen vuoksi nimikkeen ”viitehyönteinen”, koska ne antavat viitteen siitä, että niiden oleskelualueella on ”syötäväksi” kelpaavaa sienivaurioista puuta.

Kun lattiarakenteiden alla oleva tuuletustila on matala, rakenteita kuivattava ilmavirta liian heikko ja rakennuspaikka kostea, kertyy maasta nouseva kosteus varsinkin syksyisin lattiarakenteiden puumateriaaleihin ja aiheuttaa niissä lahottajasienirihmaston kasvua. 50-luvulla rakennettiin myös kesäasuntoja, joiden puumateriaaleista ei poistettu kaarnaa, jonka alla oleva puun osa on erityisen mieluisaa hyönteisten lisääntymisaluetta. Kaikki tekijät yhteenlaskettuna palkiston kunto voi heiketä varsin nopeasti.

Puurakenteisen rossipohjan alla tulisi aina olla niin paljon tuuletusta, että maasta nouseva kosteus haihtuu ohi liikkuvaan ilmavirtaan, eikä pääse tiivistymään yläpuolisiin rakennusmateriaaleihin.

Vaikuttaa siltä, että kesämökkisi lattiarakenteisiin on syntynyt vaurioita, jotka kaipaavat muutakin korjausta kuin palkiston tukemista. Koska tuuletustila on kertomasi mukaan niin ahdas, ettei lattiarakenteita pääse korjaamaan alakautta, suosittelen kaivamaan lattian alle ”tarkastusojan” tai parikin, mikäli maapohja vain antaa myöten. Niitä myöten rakenteiden tarkastus voidaan suorittaa, ja samalla ne lisäävät alustan tuuletusta.

Summamutikassa suoritettu polyuretaanivaahdotus, joka tukkisi jo vaurioituneen rakenteen loputkin tuuletusmahdollisuudet, tuntuu myyntimiesten vastuuttomalta kikkailulta. Ensin on selvitettävä syy lattian notkumiseen purkamalla ja avaamalla rakenteita. Toki puurakenteinen lattia notkuu muutenkin, jos sen tukivälit pilarilta pilarille ovat yli kolme metriä. Polyuretaanin käyttö laajalla alueella muuttaa koko rakenteen toimintaperiaatetta. Vaahdotuksen seurauksena rakenteille tarpeellinen tuuletus loppuu kokonaan varsin ikävin seurauksin.

Saattaa olla, että joudut väljentämään koko lattian alla olevaa ryömintätilaa ja lisäämään keskelle rakennusta katolle johdettavan tuuletuskanavan. Voit myös joutua uusimaan kaikki lattiarakenteet, jos ne ovat lahovaurioituneet. Maapohjasta haihtuvan kosteuden määrää tuli pienentää alentamalla pohjaveden tasoa ja katolta valuvat vedet tulisi ohjata pois rakennuksen seinustoilta poispäin rakennuksesta. Jos rakennuksen alla oleva pintamaa-aines on hyvin hienojakoista ja kapillaarista, tulisi sitä poistaa niin paljon, että päälle voisi laittaa noin 100 mm karkeaa hiekkaa tai sepeliä. Suosittelen myös ottamaan yhteyttä paikalliseen rakennusalan ammattilaiseen.  

Julkaistu: 21.4.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.