Viherpiha

Norjanangervon leikkaus pyöreäksi

Lotta Lindholm

Kysymys:

Voiko norjanangervosta muotoilla pallomaisen muotopensaan? Kuinka paljon ja kuinka usein pensasta pitää leikata, jotta muoto kehittyisi tiiviiksi ja säilyisi kauniina?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Norjanangervo kestää hyvin leikkausta. Sitä voi muotoilla, vaikka pensas kasvaa luonnostaankin melko pyöreän muotoiseksi. Leikkausperiaate on sama kuin muotoonleikatuilla pensasaidoilla.

Leikkaa pensas alas istutuksen yhteydessä, keväällä ennen lehtien puhkeamista. Jätä oksien tyngät noin 15 sentin pituisiksi. Typistä pensasta samana kesänä vielä toisen kerran ja jätä noin 15 senttiä uutta kasvua jäljelle. Leikkaa seuraavina vuosina kasvussa olevaa pensasta joka kesä juhannuksen tienoilla samalla tavalla.

Kun pensas on saavuttanut haluamasi korkeuden, jätä uutta kasvua vähemmän jäljelle. Leikattu norjanangervopensas ei kuki, mutta tulee hyvin tiheäksi.

 

Julkaistu: 30.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.