Viherpiha

Nokkoset puutarhassa

Nokkoset puutarhassa

ViherPiha

Kysymys:

Miten pääsen eroon nokkosista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nokkosen ilmestyminen puutarhaan on yleensä hyvän maan merkki. Sinällään ravinteikkaasta ja jopa hyödyllisestä kasvista muodostuu nopeasti riesa, josta on vaikea päästä eroon pelkästään kitkemällä. Uudet taimet versovat vikkelään maahan jääneistä juurenpätkistä, ja leviäminen jatkuu.

Nokkosen hävittämisessä joudutaan usein turvautumaan kemikaaleihin. Tarkoitukseen sopivia valmisteita ovat Rambo Bio Spray, Roundup ja Glyfonova Bio, joiden tehoaineena on glyfosaatti.

Ruiskutus tehdään alkukesällä kasvuston ollessa rehevimmillään. Työn ajaksi lähialueen säilytettävät kasvit on hyvä suojata. Myyntipakkauksissa olevat käyttöohjeet kannattaa lukea huolellisesti läpi ennen torjuntaan ryhtymistä.

Toimenpide uusitaan tarvittaessa mullassa muhineiden siemenien puskettua versonsa maan pinnalle.

Mikäli ajatus kemikaalien käyttämisestä puutarhassa tuntuu vieraalta, kitkemistyötä voidaan tehostaa levittämällä kitketyn alueen päälle musta muovi tai katekangas vähintään yhdeksi kasvukaudeksi. Kate estää nokkosen uudelleen kasvua.

Teija Heinonen

Juhani Salonen

Julkaistu: 7.3.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.