Viherpiha

Nokkosen hävitys

ViherPiha

Kysymys:

Olen ostanut Kittilästä autiotalon, jonka pihalla rehottaa nokkospelto. Miten pääsisin eroon nokkosista luonnonmukaisin keinoin? En haluaisi käyttää torjunta-aineita. Nokkoskasvusto viittaa ilmeisesti maaperän emäksisyyteen. Paikka on seiskavyöhykettä. Mitkä puu-/pensaslajit viihtyisivät aurinkoisella pihalla? Olen ajatellut myös kasvimaan perustamista. Mitä maalle (savimaata) kannattaisi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rehevä nokkoskasvusto on merkki ravinteikkaasta, typpi- ja fosforipitoisesta maasta. Mekaaninen torjunta on työlästä ja vaatii kärsivällisyyttä, sillä viholainen versoo sinnikkäästi maahan jääneistä juurenpätkistä. Myös siemenet säilyttävät itämiskykynsä pitkään. Niskavoitto nokkosesta luomukonstein vaatii rönsyilevän juuriston huolellista poistamista ja maan muokkaamista säännöllisesti yhden kasvukauden ajan. Kitkemistyötä tehostaa puhdistetun alueen päälle levitetty katekangas, esimerkiksi musta muovi, joka vähentää kiusallisen, mutta terveellisen rikkayrtin uudelleenkasvua. Pohjoisen puutarhassa kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan alkuperäisiä kasvikantoja sekä paikallisissa tai lähialueen taimistossa kasvatettuja puita ja pensaita. Lehtipuista kotipihlaja talvehtii hyvin VII kasvuvyöhykkeellä, samoin tuomi, joka ei maamme pohjoisosissa kasvaessaan ole aivan yhtä tuholaisarka kuin eteläisen Suomen kasvuoloissa. Perinteisen hies- ja rauduskoivun ohella kokeilemisen arvoinen pohjoisen pihapuu on myös Yli-Kiimingistä löydetty hieskoivun erikoismuoto punakoivu. Paukkupakkasia pelkäämättömiä havupuita ovat metsämänty, -kuusi, vuorimänty, kotikataja, palsamipihta, mustakuusi, siperianlehtikuusi ja siperiansembra. Kylmänkestäviä koristepensaita ovat virpi- ja rusopajuangervot, unkarinsyreenit, tuomipihlajat sekä monet perinteiset ruusupensaat, kuten kurttu-, juhannus-, punalehti-, metsä- ja mökinruusut. Savimaan ilmavuutta parannetaan sekoittamalla kasvualustaan karkeaa hiekkaa ja turvetta.

Julkaistu: 23.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.