Viherpiha

Noidankehä nurmikolla

ViherPiha

Kysymys:

Nurmikollamme kasvaa parissa kohdassa ns. noidankehä eli sieniä ringissä isoina ryppäinä. Olemme yrittäneet monenlaista konstia rihmaston tuhoamiseksi. Maa on kaivettu pois ja sitä on myrkytetty Saprol-nimisellä aineella sekä viljan peittausaineella. Uusia sieniä ilmestyy aina vaan. Olemmeko saaneet ikuisen riesan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Noidankehä on sienitauti, joka muodostaa nurmikolle tummanvihreitä kehiä. Niiden ulkoreunalla kasvaa useimmiten nurminahikassieniä. Rihmaston poistaminen nurmikosta on työlästä. Nurminahikas sietää hyvin kuivuutta, joten runsas kastelu ja säännöllinen lannoitus saattavat helpottaa tilannetta. Veden imeytymistä kasvualustaan edesautetaan pistämällä kehien kohdille reikiä talikolla. Myös seuraavia poppakonsteja kannattaa kokeilla: alueen kastelu vedellä, johon on lisätty astianpesuainetta tai Atamon-pulveria (10g / 10 l vettä). Kasvualustaa vaihdettaessa maata on kuorittava pois noin 30 sentin syvyydeltä ja vähintään 30 senttiä leveämmältä alalta kuin mitä noidankehät ovat valloittaneet.

Julkaistu: 19.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.