Viherpiha

Nauravat porkkanat

ViherPiha

Kysymys:

Porkkanani kasvavat hyvin, mutta ainakin neljäsosa sadosta halkeilee. Halkeamasta löytyy joskus etana juhlimassa. Miksi porkkanani eivät ole mallikelpoisia? Maa-analyysin mukaan maan pitäisi olla melko hyvässä kunnossa. Keväällä katan penkit ruohosilpulla jo heti ensi kitkennän jälkeen. Syksyisin lisäämme kompostoitua karjanlantaa. Maata kalkitaan noin kolmen vuoden välein. Kesäisin kastelen pari kertaa nokkoskäytteellä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Porkkanoiden halkeilu on tavallista kuivina kesinä. Kun sitten sataa kunnolla tai kastellaan kerralla reilusti, vettä tulee ylen määrin. Siitä seuraa porkkanoiden halkeilu. Porkkanan viljelyssä pitää seurata tarkkaan, että maa on tasakosteaa. Halkeilleetkin porkkanat kelpaavat kyllä ravinnoksi. Halkeilu voi olla myös oire boorin puutteesta, joka parannetaan booripitoisilla lannoitteilla tai lannoiteboraatilla. Sen puutetta torjutaan myös lisäämällä karjanlantapitoista kompostia tai käyttämällä eloperäisiä lannoitteita. Koska maa-analyysin tuloksissa ei ilmennyt mitään puutosta, kyse ei ole boorin vajeesta.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.