Viherpiha

Nauhukset uhattuina

ViherPiha

Kysymys:

Nauhuspenkkiimme on pesiytynyt sitkeä vieras – elämänlanka. Viime kesänä yritimme kitkeä ja myrkyttää sitä Round Up:lla, mutta kasvi tuntuu olevan tosi sitkeä. Onko keinoa päästä siitä eroon hävittämättä muuta kasvillisuutta vierestä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Elämänlanka, oikealta nimeltään isokarhunköynnös, täytyy kasvattaa puutarhassa tarkan valvonnan alaisena, niin kaunis kuin se onkin kukkiessaan. Sen juuriston kasvua on rajoitettava maahan upotettavalla esteellä, ettei kasvi pääse leviämään sinne, missä sen ei haluta olevan. Joskus puutarhoissa näkee isoja pensaita, jotka ovat kokonaan tämän köynnöksen peitossa. Varminta on kitkeä kasvit juurineen, mikä ei suinkaan ole helppo tehtävä sen kasvaessa muiden kasvien välissä. Siksi paikkaa on syytä seurata koko kesän ja kasvi on poistettava juurineen heti, kun sen huomaa. Näin sen saa häviämään muutamassa vuodessa. Jos paikalla ei kasva muita kasveja, karhunköynnös on helppo poistaa peittämällä alue mustalla muovilla vuodeksi tai pariksi. Muovin päälle on hyvä tuoda jotain katetta painoksi.

Julkaistu: 26.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.