Viherpiha

Nauhuksen yllätys

ViherPiha

Kysymys:

Mistä johtuu, että viime kesänä yksi nauhuksistani teki valkoisen kukan? Onko nauhus voinut risteytyä kimikin kanssa vai onko nauhus albiino? Kukkatarhassa ei ole muita valkokukkaisia kasveja kuin varjolilja ja tähkäkimikki. Puutarhassamme on kahdeksantoista eri nauhuslajia. Taimi, jonka juurelta erikoisuus löytyi on luultavasti lapinnauhus (Ligularia ’Hietala’). Onko mahdollista, että nauhukset ovat risteytyneet keskenään? Merkitsen taimen ensi kesää varten, jotta näen, tuleeko siihen taas valkoinen kukka. Olisi mukava tietää kukkani tarina.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nähtävästi teillä on ainutlaatuinen kasvi, sillä tietääkseni valkokukkaista nauhusta ei ole olemassa. Keskustelin nauhusten asiantuntijan ja kasvattajan Bengt Fagerströmin kanssa tästä luonnonoikusta. Hänkään ei ole nähnyt tai kuullut valkokukintoisesta nauhuksesta. Nauhuksenne ei ole voinut saada väriinsä geenejä eri sukuihin ja kasviheimoihin kuuluvilta kasveilta, kuten varjoliljalta tai kimikiltä. Hyvä että merkitsitte taimen, jotta voitte seurata sen kukintaa ensi kesänä. Erikoisen taimen ympärillä kasvavat nauhukset voisi varovasti siirtää muualle, jotta valkoinen nauhus kehittyisi nopeammin. Näin uudesta lajikkeesta saataisiin nopeasti jakotaimia taimitarhoille lisäysmateriaaliksi. Kotipuutarhureiden kannattaa olla valppaina, sillä aina saattaa löytyä uusia, jonkin ominaisuuden suhteen poikkeavia kasveja. Niistä voidaan saada viljelynarvoisia uutuuksia. Osa uusista lajikkeista on tällaisia löytölapsia, vaikka nykyään suurin osa saadaan aikaan risteyttämällä lähisukuisia lajeja ja lajikkeita keskenään.

Julkaistu: 26.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.