Viherpiha

Narsissin nuput kuivuvat

Narsissin nuput kuivuvat

ViherPiha

Kysymys:

Miksi valkonarsissin nuput kuivuvat avautumatta? Minulla on ’Flore pleno’ -lajiketta ja äidiltäni saatua vanhaa kantaa, eikä kumpikaan saa kukkiaan auki. Molemmat ovat kasvaneet vuosia puutarhassani. Nuppuja tulee joka kevät, ja aina ne kuivettuvat. Äitini narsissit kukkivat runsaasti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Narsissit ovat yleensä erittäin kiitollisia kukkijoita. Silloin tällöin ne kuitenkin muodostavat vain tyhjiä kukkanuppuja tai kasvattavat pelkkiä lehtiä kukinnan kustannuksella. Syy poikkeavaan kasvuun löytyy useimmiten epäedullisista kasvuolosuhteista, kuten valon puutteesta, kasvualustan liiasta tiiviydestä, kosteudesta tai kuivuudesta, ravinteiden puutteesta tai liiallisesta typpilannoituksesta.

Sipulit ovat voineet nousta liian pintaan maan tiivistymisen myötä tai ne kasvavat liian ahtaassa. Etenkin hyvässä maassa narsissi muodostaa runsaasti sivusipuleita. Lisääntyminen on toisaalta hyvä asia, mutta jos sipuleita ei aika ajoin nosteta ylös ja jaeta, kasvutila yksinkertaisesti loppuu kesken. Kannattaa kurkata maan alle ja arvioida sipulien kuntoa ja kokoa. Tarvittaessa sipulit nostetaan maasta, jaetaan ja istutetaan uudelleen kunnostettuun kasvualustaan.

Teija Heinonen

Julkaistu: 3.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.