Viherpiha

Näkösuojaa tuija-aidan taakse

Näkösuojaa tuija-aidan taakse

Pentti Alanko

Kysymys:

Mitä puita tuija-aidan taakse? Tonttimme raja-aitana on tuijaa. Nyt tarvittaisiin nopeakasvuisia puita, jotka voisi istuttaa näkösuojaksi aidan sisäpuolelle.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tähän kysymykseen on vaikeata vastata näkemättä itse paikkaa. Jos tunnette jonkun puutarhasuunnittelijan paikkakunnallanne, kannattaa kääntyä hänen puoleensa. Puiden valitseminen puutarhaan on aina sellainen asia, jossa kannattaa pyytää asiantuntija paikalle.

Joitakin ajatuksia voisi ikäänkuin heittää ilmaan. Nähtävästi tuija-aitanne on vielä nuori, vasta istutettu, joten nopeasti kasvava näkösuoja on tarpeen, kunnes tuija-aita tai -aidanne on riittävän korkea. Nopeakasvuisiin lehtipuihin kuuluvat muun muassa poppelit, koivut, harmaa- ja tervalepät, puumaiset pajut eli salavat, kuten terijoensalava, hopeasalava tai samannäköinen, mutta vihreälehtinen kujasalava. Niitä ei voi istuttaa kovin lähelle tuija-aitaa, sillä ne saattavat varjostaa liikaa. Kun ne ovat täyttäneet tehtävänsä ja tuija-aita on kasvanut riittävän korkeaksi, nämä suojapuut on poistettava. Usein näyttää käyvän, että puutarhan omistaja kiintyy niin puihinsa, ettei sitten raaski kaatakaan niitä.

Puutarhan koon lisäksi maan laatu, kosteus- ja valo-olot ovat myös hyvin tärkeitä asioita, joiden perusteella asiantuntija tekee ehdotuksensa. Puutarhasuunnittelijat tekevät tällaisia maksullisia neuvontakäyntejä.

Julkaistu: 25.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.