Viherpiha

Näköeste kalliolle

Näköeste kalliolle

ViherPiha

Kysymys:

Mitä näköesteeksi kalliolle? Meillä on suora näköyhteys naapurin saunaan, sillä rajalla olevat lehtipuut ovat alaosastaan oksattomia. Multakerros on hyvin ohut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos rajallanne kasvavat puut ovat koivuja, pensaat menestyvät huonosti niiden alla. Kestäviä ja vaatimattomissa oloissa viihtyviä pensaita ovat taikinamarja (Ribes alpinum, I–IV), valkopajuangervo (Spiraea alba, I–VII), idänvirpiangervo (Spiraea chamaedryfolia, I–VII) ja tarhakurtturuusu (Rosa rugosa, I–VII).

Mikäli puut ovat leppiä, istuttakaa niiden alle viitapihlaja-angervoa (Sorbaria sorbifolia, I–VIII), valkolumimarjaa (Symphoricarpos albus, I–III), pensaskanukoita (Cornus alba, I–IV), lännenheisiangervoa (Physocarpus opulifolius, I–V) tai koripajua (Salix viminalis, I–IV).

Jalopuiden ja mäntyjen alla viihtyvät tuijat ja alppiruusut (kotimaisten alppiruusujen menestymisvyöhyke I–VI). Alppiruusujen juuristo on pieni ja lähellä maanpintaa, joten niitä voi istuttaa puuston sekaan. Kartiotuijalajike ’Brabant’(I–IV) on edullinen, ja taimia saa jopa kaksimetrisinä, jolloin näkösuoja on heti valmiina.

Maan pinta rikotaan ja pensaiden istutusalueelle lisätään uutta kasvualustaa 50 sentin kerros. Paikalla kasvavien puiden juurelle saa lisätä maata korkeintaan kymmenen senttiä. Mullasta voidaan rakentaa loivia kumpareita, ettei puiden juuristoa tarvitse kaivella.

Istuttakaa aidanne metsikön etureunaan, mahdollisimman lähelle suojaa kaipaavaa paikkaa. Näin näkösuoja toimii tehokkaimmin. Korkeista pensaista nopeakasvuisimpia ovat koripajut (Salix viminalis) ja isotuomipihlaja (Amelanchier spicata).

Hanna Hentinen

Julkaistu: 23.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.