Viherpiha

Näkö- ja melusuoja pihaan

ViherPiha

Kysymys:

Talomme sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn tien varrella. Haluaisimme rakentaa tien ja tonttimme väliin aidan. Etäisyys tielle metsän läpi on noin 40 metriä. Millainen aita kannattaisi rakentaa, jotta melu- ja näkösuojaa saavutettaisiin? Olemme ajatelleet multapengertä, jonka päälle istutettaisiin kuusiaita. Kuinka korkean multakasasta voisi tehdä, ettei se oli liian hallitseva? Millaisia kasveja vallin reunalle kannattaa laittaa? Tontti sijaitsee auringossa, mutta korkeat puut suojaavat pahimmalta paisteelta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Maavalli on melkoisen työläs ja kallis toteutettava, eikä lopputulos välttämättä ole täysin odotusten mukainen. Korkeus suhteutetaan yleensä meluhaitan tasoon. Matalasta meluvallista ei ole vastaavaa hyötyä. Jos vallin rakentamiseen ryhtyy, kannattaa tarkistaa, mitä määräyksiä kaava mahdollisesti antaa rakentamiseen. Vallin verhoamiseksi sopivat lehtipensaat, kuten kurtturuusu, virpiangervo ja pihlaja-angervo.

Tapauksessanne toteutuskelpoinen ”äänivalli” voisi olla yhdistelmäistutus lehti- ja havupuita sekä kookkaita isolehtisiä pensaita, kuten puistosyreeni. Useimmiten meluhaitta pienenee pelkästään katkaisemalla näköyhteys häiriötekijään. Kuusiaita antaa tehokkaan ympärivuotisen suojan, mutta vasta vuosien kuluttua.

Teija Heinonen

Julkaistu: 11.5.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.