Meidän Mökki

Naapurin rakennukset häiritsevät

Meidän Mökki

Kysymys:

Naapuri on rakentanut talven aikana uuden vajan. Harmiksemme se peittää ilta-aurinkomme. Naapurin tontilla on jos minkälaista tönöä. Olen alkanut epäillä, ovatko naapurin rakennusluvat kunnossa. Voinko tarkistaa asian jostain?

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Naapurin rakennusten luvanvaraisuuden voi tarkistaa mökkikunnan rakennusvalvontaviranomaiselta. Kaikkeen rakentamiseen ei välttämättä vaadita rakennuslupaa, vaan joskus kevyempikin menettely riittää. Esimerkiksi vajasta saattaa riittää pelkkä ilmoitus kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle, käytännössä rakennustarkastajalle.

Haja-asutusalueella ei saa rakentaa ilman naapurin suostumusta viittä metriä lähemmäksi toisen omistamaa tai hallitsemaa maata, eikä kymmentä metriä lähemmäksi rakennusta, joka on toisen omistamalla tai hallitsemalla maalla. Asemakaavoitetulla alueella rakentaminen voidaan kaavamääräyksen mukaisesti sallia viittä metriä lähemmäksikin. Haltijalla tarkoitetaan esimerkiksi asianomaista, joka on vuokrannut tontin rakennuksineen. 

Julkaistu: 23.6.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.