Meidän Mökki

Naapurin koirat karkaavat pihaamme

Naapurin koirat karkaavat pihaamme

Tapio Korhonen

Kysymys:

Mökkinaapurimme kaksi suurta koiraa juoksevat jatkuvasti oleskelupihallemme. Naapuri ei suostu pitämään koiriaan kiinni pyynnöistämme huolimatta. Mitä voisimme tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Koirilla ei ole jokakoiranoikeutta, vaikka ne sen ehkä haluaisivat. Koirien pitämisestä säädetään metsästys- ja järjestyslaissa. Kummassakaan ei sallita, että koirat päästetään irti toisten pihoille ilman alueen omistajien lupaa.

Haja-asutusalueella koira on pidettävä ulkona kytkettynä 1.3.–19.8. Tämä ei koske viittä kuukautta nuorempia koiria.

Järjestyslain mukaan taajamassa koira täytyy pitää ulkona jatkuvasti kytkettynä. Taajamaksi katsotaan alue, jossa on yhtenäinen tai tiheä asutus ja joka on liikennemerkein osoitettu taajama-alueeksi. Omilla pihoilla koirat saavat olla vapaana. Myös siellä ne pitää kytkeä, jos lemmikit karkaavat toistuvasti naapurien tonteille.

Maanomistajalla on oikeus poistaa pihalleen luvatta tullut koira tai ottaa se talteen. Talteenotto tarkoittaa, että ottaa koiran hoitoon tai vie sen kunnassa olevaan koirienhoitopaikkaan ja ilmoittaa siitä mahdollisimman pian koiran omistajalle sekä poliisille.

Omistaja saa koiran takaisin vain suorittamalla lunastusmaksun, mikä on riistanhoitomaksu 30 euroa sekä koiran hoitamisesta aiheutuneet kulut. Summa maksetaan koiran talteenottajalle. Neuvon, että kerrotte tästä mahdollisuudesta naapurillenne ja kehotatte pitämään koirat omalla pihallaan.

Koirakurista piittaamattomista koiranomistajista voi tehdä ilmoituksen poliisille, ja heille voidaan tuomita sakkorangaistus.

Julkaistu: 6.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.