Viherpiha

Myyrien torjunta

Pertti Rajala

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Kysymys:

Miten karkotan myyrät pihalta?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensiksi pitäisi määrittää, mikä myyrälaji pihallasi on. Maamyyrä eli kontiainen tekee usein mullasta kekomaisia rakennelmia. Kontiainen on hyönteissyöjä, väriltään musta ja sillä on lapiomaiset raajat. Kontiainen on myös rauhoitettu eläin. Kontiaisen karkottaminen pihalta on erittäin vaikea – ellei mahdoton – tehtävä. Olen lukenut englantilaisen puutarhurin hauskan romaanin, joka keskittyy kontiaisen torjuntaan. Kirja päättyi lauseeseen ”taisteluni kontiaista vastaan jatkuu...” Markkinoilla on erilaisia karkottimia, mutta niiden teho on heikko. Lohduttavaa kenties on, että kontiaisten määrät vaihtelevat rajusti eri vuosina. On hyvin todennäköistä, että jonakin vuonna kontiaisperhe vain katoaa pihastasi.

Jos taas käytäviä tekevä myyrä on vesimyyrä, on vastus puutarhakasveille ilkeämpi. Se syö juureksia, kukkasipuleita sekä puiden ja pensaiden juuria. Se on rauhoittamaton, ja torjuntaan löytyy erilaisia loukkuja. Ihan tavallinen räpsähiirenloukkukin käy. Räpsään pannaan syötiksi ruisleipää ja se kiinnitetään puolimetriseen salaojaputkeen, etteivät muut eläimet joudu loukkuun. Loukku kannattaa tarkastaa päivittäin.

Lisäksi myynnissä on muutamia kaupallisia vesimyyräloukkumalleja, jotka on helppo asentaa myyrän onkaloon. Katso video myyräloukun asentamisesta.

Markkinoiden uutuus on Standby-loukku, josta myyrä ei pääse ulos ja josta pienpedot, kuten ketut ja kissat, oppivat saalistamaan myyrät pois. Loukun huolto jää vähäiseksi, kun luonto hoitaa ansan tyhjennyksen.

Tehokkaita vesimyyrän karkottimia ei ole olemassa.

 

Julkaistu: 24.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.