Meidän Talo

Muurahaisongelma vaivaa mökillä

Muurahaisongelma vaivaa mökillä

Meidän Talo

Kysymys:

Ostimme Lapista lautatavarasta rakennetun loma-asunnon, jota pidämme lämpimänä ympäri vuoden. Asunnossa on paha muurahaisongelma. Keskellä talveakin mustat muurahaiset vilistävät pitkin lattioita. Muurahaisia on eniten keittiön ja olohuoneen ikkunaseinän tuntumassa.

Mistä hyönteisten esiintyminen johtuu ja millä ne saisi hävitettyä?

Talossa on myös maakellarimainen haju, joka tarttuu vaatteisiin. Mistä se johtuu ja miten sen saisi pois? Auttaako otsonointi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Maakellarin haju johtuu useimmiten sädesienen (bakteeri) aineenvaihduntapartikkeleista, joka tarttuu lähes kaikkeen materiaaliin. Ne saattavat myös aiheuttaa astmaa ja allergioita kuten mm. sienten itiötkin.

Jos rakennusta tai tilaa käsitellään otsonoimalla, poistuu haju ja haitta. Ongelma kuitenkin palaa muutaman tunnin kuluttua, jos hajun aiheuttajaa, eli kosteutta jossakin rakennuksen osassa, ei ole poistettu ennen käsittelyä.

Rakennuksessa vipeltävät harmittoman tuntuiset sokerimuurahaiset ovat lähes poikkeuksetta yhteydessä johonkin rakennuksen osan kosteus- ja lahovaurioon, joten niiden hävittäminen ei poista itse ongelmaa. Toki muurahaiset voivat olla peräisin rakennuksen lähialueella maaperään haudatuista orgaanisista materiaaleista, kuten rakennuspuutavarasta, josta ne kulkeutuvat sisätiloihin ruoan perässä. Muurahaiset pitävät erityisesti makeasta ja sienten rihmastosta, jota ne kasvattavat pesäonkaloissaan. Kun puumateriaali kastuu ja on heikosti ilmastoituvassa kosteassa tilassa, alkavat sen pinnalla olevat sienten itiöt elää ja kasvattaa rihmastoaan, joka puolestaan käyttää ravinnokseen “puumateriaalin sokeria”.

Useimmiten rakennuksen kosteusvauriot asettuvat märkätilojen alueelle, koska siellä ei ole riittävän hyvin tai höyrytiiviistä materiaaleista tehtyä veden ja kosteuden eristystä. Toki koko eristyskin saattaa puuttua. Nykyiset siveltävät tai telattavat vedeneristeet eivät mielestäni ole riittävän hyviä estämään kosteuden tunkeutumista eristeen takana oleviin materiaaleihin.

Putkivuodot tai kylmävesijohdon eristämättömyyskin voi aiheuttaa vesivahinkoja tai veden kondensoitumista rakenteiden sisälle, josta seuraa sienten kasvua, hajuhaittoja ja muurahaisia.

Märkätilojen rakenneratkaisut alapohjan osalta saattavat aiheuttaa puuseinien alaosien haitallista kostumista, kun maaperästä nousee syksyisin kosteutta, ja varsinkin talveksi kylmilleen jätetyissä rakennuksissa. Kaikissa osa-aikaisesti tai jatkuvasti asuinkäyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa tulisikin aina pitää peruslämpöä kosteushaittojen estämiseksi.

Talveksi kylmilleen jätetyissä rakennuksissa saattaa sisäilman kosteus tiivistyä kylmille sisäpinnoille ja aiheuttaa niissä olevien mikrobien kasvua ja aiheuttaa tuon mummon mökin tai maakellarin hajun. Jos olet paikallistanut muurahaisten elinalueen ikkunaseinälle, tarkista ovatko ikkunapellin nurkat ja muut liittymät vesitiiviit. Kun sataa viistosti, valuu ikkunoita pitkin vettä, jonka tulisi ohjautua lasipinnalta ohi alapokan ja karmin ikkunan vesipellille ja siitä tippoina maahan.

Alajuoksun ja perusmuurin/sokkelin välissä tulee maakosteuden nousun estämiseksi olla kunnossa oleva kosteudeneristys. Siihen ei sovellu paljon käytetty vesikaton aluskermi (vanha nimi on viitteellisesti alushuopa), koska sen kosteudeneristysominaisuudet heikkenevät huomattavasti ennen kuin rakennuksen muu käyttöikä on ohi. Siitä puuttuu myös riittävä määrä kosteuden siirtymistä eristävää bitumia. Se toimii jatkuvan kosteuspaineen alaisena myös kapillaarisena kosteuden kulun mahdollistavana kerroksena. Vanhojen alushuopien runkona käytettiin vielä kangas- ja paperikudosta, joka ei ehkäise ollenkaan kosteuden liikkeitä.

Kylmä- ja kuumabitumikäsittely tai kumibitumikerros,(jossa tulee olla vähintään 1,5 kg/m2 bitumia), näyttäisi olevan riittävän pitkäikäinen ja toimiva materiaaliyhdistelmä.

Korjaukset tulee aloittaa paikallistamalla lahovaurion sijoittuminen. Siinä voi aluksi käyttää apuna homekoiria, joiden kasvattajia alkaa olla jo eri puolilla Suomea.  

Julkaistu: 21.4.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.