Viherpiha

Muurahaiset perennapenkissä

ViherPiha

Kysymys:

Istutin viime kesänä lukuisia perennoja. Taimet olivat hienoja ja kukoistivat vielä loppusyksystä. Annoin niille myös syyslannoitetta. Eilen perennapenkkiä siistiessäni huomasin muurahaispesän valkoisine munineen. Voivatko muurahaiset syödä kasvien juuristoa ja miten saan ne kukkapenkeistä pois? Löytämäni munat ja muuraiset kaivoin pois, mutta pesiähän voi olla muuallakin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Keltiäisten tai mauriaisten pesiä voi olla maassa hyvinkin tiheässä. Erityisen hyvin ne viihtyvät kivijalan vieressä, laatoitusten alla tai hiekkapitoisessa maassa. Kasvin juuristo ei muutamasta muuurahaisesta häiriinny, mutta isoksi kasvava muurahaisyhteisö saattaa heikentää kasvuoloja.

Pesien kaivaminen saa muurahaiset muuttamaan kukkapenkistä tai kasvimaalta. Vaikutusta voi tehostaa kastelemalla alue saippualiuoksella, pyretriiniliuoksella tai muurahaisten torjunta-aineella. Joidenkin kokemusten mukaan kanelin ripottelu kasvien ympärille karkottaa muurahaiset. Uusien pesien syntyä voi estää seuraamalla muurahaisten kulkureittejä ja esiintymispaikkoja pihassa. Muurahaisten vaivaamia kasveja voi ruiskuttaa tolu-, mäntysuopa- tai nokkosliuoksella.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.