Viherpiha

Muumiotauti omenapuissa

Mainos

Miten muumiotautia ehkäistään?
Omenapuita on harvennettu, ja keväällä ruiskutimme urealiuosta puihin ja maahan.


 

Teksti Pertti Rajala

Asiantuntija vastaa:

Muumiotauti on sienitauti (Monilia fructigena), jonka itiöitä on kasvukauden aikana ilmassa runsaasti – etenkin taajama-alueilla, joissa joka pihalla on omenapuu.

Hoitoleikkaukset ja saastuneiden kasvinosien poisto omenapuiden läheisyydestä ovat hyviä keinoja vähentää taudinaiheuttajaa. Vanhat lehdet ja varsinkin tautiset omenat maassa toimivat saastunnan lähteinä. Kotipuutarhurin on kuitenkin joskus kovin vaikea taistella tätä tautia vastaan.

Omenalajikkeissa on eroa alttiuteen. Ohutkuoriset ja aikaiset lajikkeet ovat alttiimpia kuin vahvakuoriset ja myöhäiset lajikkeet. Linnut ja ampiaiset tekevät syödessään reikiä omeniin. Taudin itiöt pääsevät iskeytymään omenaan näistä rei’istä. Myös omenakääriäinen ja pihlajanmarjakoi syövät reikiä omenankuoreen.

Pahoina omenamatovuosina muumiotautia on huomattavasti enemmän. Valitettavasti tautiin ei ole yksiselitteisesti tehoavaa torjuntakeinoa.

Julkaistu: 23.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä