Viherpiha

Mustaherukat pilaantuvat

ViherPiha

Kysymys:

Kuudessa mustaherukkapensaassani on tauti, joka pilaa puolet marjoista. Marjat halkeilevat ennen aikojaan, osa kuivettuu rusinoiksi, osa on tervettä marjaa. Pensaani ovat viisi vuotta vanhoja. Kertaakaan niistä ei ole tullut kunnon satoa, kuten ei punaherukoistakaan. Punaherukat eivät pilaannu, mutta satoa tulee vähän. Epäilen, että herukoissani on herukanäkämäpunkki, joka lienee levittänyt punaherukoihin suonenkatotautia. Poistanko kaikki pensaat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Herukan äkämäpunkki on helppo tunnistaa keväällä pallomaisiksi paisuneista silmuista versojen ollessa vielä lehdettömiä. Äkämöityneistä silmuista ei puhkea lehtiä tai kukkia eikä näin ollen myöskään marjoja. Suonenkatotauti puolestaan oireilee heikon sadontuotannon ohella myös epämuotoisina kukkina ja lehtinä. Veikkaisin, että pensaiden kasvuhäiriö johtuu joko sää- tai maaperäolosuhteista tai molemmista. Esimerkiksi rusinaksi kuivuneet raakileet viittaavat vedenpuutteeseen. Marjojen halkeileminen voi puolestaan johtua pitkää kuivaa kautta seuranneesta runsaasta sateesta. Kuivuuden ohella tiivis ja märkä maa saa herukkapensaat voimaan pahoin. Antakaa pensaille keväällä kohtuudella moniravinteista seoslannoitetta. Jos kasvualusta on helposti kuivahtavaa, kastelkaa viinimarjapensaita pitkinä poutakausina. Mitä marjomiseen tulee, punaherukka varttuu satoikään huomattavasti mustaherukkaa hitaammin, joten vielä en näkisi syytä huoleen.

Julkaistu: 17.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.