Viherpiha

Mustaherukassa ötököitä

ViherPiha

Kysymys:

Vaarantuuko mustaherukan ensi vuoden sato? Lehdet kellastuvat ja menevät sykkyrälle, alapinnalla on oranssin värisiä ötököitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oireet ja kuvaus tuholaisesta viittaavat lehtikirvoihin. Herukalla viihtyy toistakymmentä kirvalajia, joten lajilleen sitä on vaikea määrittää eikä sillä käytännössä ole kovin paljon merkitystä. Kirvat ovat monin tavoin haitallisia herukalle. Ne imevät kasvinesteitä lehdistä ja vievät kasvuvoimaa. Lisäksi ne voivat levittää haitallista suoninauhakloroosivirusta herukasta toiseen. Kirvojen uloste tahrii marjoja. Aloita torjunta jo varhain keväällä. Osa kirvalajeista talvehtii talvimunina herukan oksilla. Tee kevätruiskutus marjapensaille huhtikuun lopulla, kun lämpötila on yli 7 astetta. Alkukesästä kannattaa tarkkailla herukan lehtien alapintoja, jonne kirvat kotiutuvat. Kahden prosentin mäntysuopaliuosruiskutus vähintään kahden viikon välein pitää kirvoja kurissa. Jos kanta lähtee kuitenkin kasvamaan, torjuntaa voi tehostaa pyretriiniruiskutuksin. Pertti Rajala

Julkaistu: 2.9.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.