Viherpiha

Mustaherukan siirto

Mustaherukan siirto

Lotta Lindholm

Kysymys:

Voiko mustaherukkapensaita siirtää?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä voi. Siirto kannattaa tehdä syksyllä, heti sen jälkeen, kun lehdet ovat pudonneet ja maa on kostea, tai keväällä ennen kuin lehdet puhkeavat. Jos teet siirron keväällä, muista huolehtia kastelusta kunnolla jo toukokuussa, kun maa kuivuu talven jälkeen.

Suosittelen, että siirrät marjapensaat leikkaamatta niitä ensin, vaikka matalaksi leikattujen pensaiden siirto onkin helpompaa. Mustaherukka voi rajun leikkauksen jälkeen tehdä niin paljon uutta versoa, että pensaasta tulee liian tiheä. Lisäksi leikkaus siirtää kukinnan ja marjojen kehittymisen muutamaksi vuodeksi.

Kaiva uusi kuoppa valmiiksi, ennen kuin ryhdyt nostamaan pensasta irti maasta. Ota mahdollisimman paljon juurta ja maata mukaan. Istuta pensas heti uuteen paikkaan. Muista suojata juuripaakku haihtumiselta. Jos siirron yhteydessä jokin oksa vaurioituu, voit leikata sen poikki, kun pensas on uudella kasvupaikallaan. Poista oksa mahdollisimman alhaalta jättämättä tappeja.

Lotta Lindholm

Julkaistu: 6.9.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.