Viherpiha

Mustaherukan leikkaus

ViherPiha

Kysymys:

Ostimme neljä vuotta sitten omakotitalon, jonka puutarhassa on kookkaita mustaviinimarjapensaita. Pensaat olivat isoja, leikkaamattomia ja huonotuottoisia. Syksyisin leikkasin pensaista vanhat ja huonokuntoiset oksat, ensimmäisenä syksynä eniten. Pensaat vesovat voimakkaasti ja marjoja on todella vähän vain vanhemmissa alaoksissa. En lannoita pensaita mitenkään, koska kasvu on niin runsasta. Onko toivoa saada pensaista vielä hyvätuottoisia vai pitääkö istuttaa uudet pensaat? En usko, että leikkasin pensaita liikaa ja kasvu johtuisi siitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vanhoja, tiheitä mustaherukkapensaita nuorennettaessa neuvotaan poistamaan kerralla noin kolmannes vanhimmista ja huonoimmista versoista. Harventamista jatketaan seuraavana vuonna, ja lopulta kolmantena tai neljäntenä vuonna poistetaan viimeiset huonot oksat. Näin pensaaseen saadaan eri-ikäisiä versoja, jotka turvaavat sadon.

Mustaherukka tuottaa parhaan sadon 2-3-vuotiailla oksilla. Viidennestä ikävuodesta alkaen versojen sadontuottokyky alkaa laskea. Tasainen sato saadaan, kun pensaita leikataan säännöllisesti, mutta kohtuullisesti. Sopivana versomääränä pidetään 20-25 versoa pensasta kohden.

Tavoitteena on jättää pensaaseen joka vuosi 7-8 uutta versoa. Mikäli uusia versoja on huomattavasti tätä runsaammin, suosittelen niiden varovaista harventamista. Muuten pensaiden leikkaaminen kannattaa hetkeksi unohtaa. Todennäköisesti pensaan kasvu tasaantuu, ja uudet versot alkavat tuottaa satoa.

Katso video mustaherukan harvennuksesta.

Julkaistu: 31.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.