Viherpiha

Mustaherukan lehdet käpristyvät

ViherPiha

Kysymys:

Mustaherukkapensaan lehdet ovat useana vuonna käpristyneet, mutta en ole löytänyt mitään ötökkää. Marjoja tulee kuitenkin jonkin verran, mutta tulisi ehkä enemmänkin, jos saisin vaivan hoidetuksi. Mikähän siihen auttaisi? Onko nyt sopiva hetki myrkyttää? Mikä olisi oikea aine?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ennen torjuntatoimiin ryhtymistä on tärkeää tunnistaa tuhon aiheuttaja. Yleisimmistä mustaherukan tuholaisista lehtien käpertymistä aiheuttavat mm. ojukka- ja valvattikirvat sekä herukan versosääsken toukat. Sekä kirvoja että väriltään punertavia tai valkeita sääskentoukkia voi löytää sykeröityneen lehden sisäosista.

Parafiiniöljypohjainen varhaiskevätruiskute, kuten Sun 7 E ja kasviöljypohjainen Ei Ötököitä Kevätruiskute, torjuvat herukoiden oksilla muna-asteella talvehtivia kirvoja ja punkkeja. Ruiskutus tehdään varhain keväällä ennen silmujen turpoamista. Myöhemmässä vaiheessa tuholaisia voidaan torjua varo-aikoja noudattaen muun muassa luonnonpyretriinituotteilla, kuten Bioruiskute S ja Puutarha-aerosoli.

Herukoiden lehtien käpertyminen voi johtua myös ravinteiden puutoksesta. Kannattaa tarkistaa, olisiko esimerkiksi hivenainelisäys paikallaan.

Teija Heinonen

Julkaistu: 21.4.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.