Viherpiha

Mullan vaihto altaaseen

Anna Aho

Toimitussihteeri, tuottaja

Anna Aho

Kysymys:

Miten vaihdan mullan suureen muurattuun kasvialtaaseen? Altaassa on vuosia ollut sama multa. Mullan vaihto tai lannoitus olisi tarpeen. Keräänkö altaan pintamultaa pois 5¬¬–10 senttiä ja lisään tilalle kompostia ja puutarhahaketta, vai tyydynkö kasteluveteen sekoitettaviin kasviravinteisiin?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Altaassa kasvavat monivuotiset kasvit ovat tottuneet altaan rajattuun kasvutilaan ja sen tarjoamiin oloihin. Kasteluveteen sekoitettu lannoite saattaisi hyvinkin riittää niille. Voit toki juuria varoen kaapia pintamultaa pois ja laittaa tilalle kompostimultaa ja haketta. Hake vähentää veden haihtumista. Jos tarjoat liikaa ravinteita, kasveille saattaa käydä huonosti: ne kasvavat liian paljon kasvutilaansa nähden. Ne voivat myös tukahduttaa toisensa, etenkin jos joukossa on voimakaskasvuisia lajeja. Syksyllä pudonneet lehdet voi hyvin jättää mullan pinnalle, niin ne lisäävät kasvualustan humuspitoisuutta vähitellen.

Anna Aho

Julkaistu: 12.6.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.