Meidän Mökki

Mökkitontin rajalle rakentaminen

Tapio Korhonen

Kysymys:

Rakensimme liiterin naapurin suullisella luvalla tontin rajasta kahden metrin päähän. Jos metsätontin omistaja vaihtuu tai myymme mökin, voiko naapuri vaatia liiterin siirtoa? Minkälainen kirjallinen sopimus asiasta pitäisi laatia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksestä ei käy ilmi, onko liiteri rakennettu haja-asutusalueelle vai asemakaava-alueelle, jolloin asemakaavamääräykset ohjaavat rakentamista. Niistä poikkeamiseen tarvitaan poikkeamispäätös.

Arvioin, että kyse on haja-asutusalueesta. Siellä ilman naapurin suostumusta ei saa rakentaa viittä metriä lähemmäksi naapurin omistaman tai hallitseman kiinteistön rajaa.

Suosittelen teitä hankkimaan suostumuksen liiteriin jälkikäteen. Omistajien vaihtuessa kirjalliseen lupaan on helppo vedota. Suostumus tarvitaan naapurikiinteistön kaikilta omistajilta tai haltijoilta. Asiakirjassa on hyvä yksilöidä kiinteistöt (rekisterinumerot), rakennus (piirustukset liitteeksi) ja rakennuspaikan tarkka sijainti (asemapiirros). Lisäksi siinä on oltava suostumuksen antamisaika ja paikka sekä suostumuksen antajan allekirjoitus ja mahdollisten todistajien allekirjoitukset.

Oletteko ollut yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan ennen liiterin rakentamista? Yhteydenotto jälkikäteenkin kannattaa tehdä. Kunnan rakennusjärjestyksessä saattaa olla säädetty, miten menetellään, kun rakennetaan viittä metriä lähemmäksi rajaa. Liiteristä riittää usein pelkkä ilmoitus kunnan rakennustarkastajalle. Joissakin kunnissa, etenkin Etelä-Suomessa, liiteriin saatetaan tarvita rakennuslupa, vaikka naapuri olisikin suostumuksensa antanut.

Julkaistu: 3.9.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.