Viherpiha

Mökkiterassi kuusipölleistä

ViherPiha

Kysymys:

Mökkitontillamme kaadettiin kuusia, joista metsuri sahasi polttopuun pituisia pölleja. Haluaisin käyttää pöllit maan kattamiseen puutarhapöydän alle, ehkä myös portaiden tekoon. Miten tällainen ”pölliterassi” kannattaa perustaa? Pitäisikö alle laittaa esimerkiksi soraa ja pyöreiden pöllien välit täyttää hiekalla? Kuinka paksuja pöllien tulisi olla? Pitäisikö niitä käsitellä tai kyllästää jotenkin, entä kuorinta? Myrkkyjä en halua käyttää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuusi on huono kestämään etenkin joutuessaan kosketuksiin maan kanssa. Halkeilun estämiseksi kuivaaminen tulisi tehdä pitkinä rankoina ja kuorittuna. Oikeaoppinen kuivaaminen on pitkä prosessi, joka kestää kahdesta neljään vuotta puun vahvuudesta riippuen.

Sahaisin määrämittaan pätkityt pöllit 15–20 sentin vahvuisiksi kiekoiksi ja käsittelisin ne lahoamisen hidastamiseksi esimerkiksi luonnonmukaisella Pihkatex-kovaöljyllä. Tuotetta myy Pajutex Oy, www.pajutex.fi.

Puukiekot asennetaan tiivistetyn sorakerroksen päälle ja välit saumataan hiekalla. Kovin pitkäikäisestä pöllipinnoitteesta ei kuitenkaan kannata haaveilla käsittelystä huolimatta.

Teija Heinonen

Julkaistu: 13.3.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.