Meidän Mökki

Mökin lämmöneristys

Jouko Lommi

Kysymys:

Suunnittelemme kesämökin rakentamista ja pohdimme muun muassa eristeitä. Millä on järkevä eristää, jos mökki on osan talvea kylmillään esimerkiksi pitkien sähkökatkojen vuoksi? Mökkiimme ei tule saunaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mielipiteet eri lämmöneristeiden soveltuvuudesta kesämökille poikkeavat melko jyrkästi toisistaan. Materiaaleilla on toki eroja, joita kannattaa punnita valinnassa.

Kesämökkien rakenneratkaisut ovat nykyisin pitkälti samoja kuin omakotitaloissa. Rakennuksia käytetään sikäli poikkeavasti, että toisinaan mökki voi olla talven pääosin peruslämmöllä tai jopa kylmillään. Se ei sinällään vaikuta ratkaisevasti lämmöneristeiden valintaan. Rakenne tulee kuitenkin suunnitella kokonaisuutena siten, että eristemateriaalin ominaisuudet otetaan huomioon.

Talviaikaan käytettävän loma-asunnon ulkovaippa on eristettävä uusien rakennusmääräysten RakMk C3 mukaan samalla tavoin kuin asuinrakennukset yleensä.

Mineraalivilla on suosituin eriste myös vapaa-ajan rakentamisessa. Siinä on lasi- tai kiviaineista kuitua. Kumpaakin saa puhallusvillana ja levymuodossa. Puhallusvillaa laitetaan yleisesti yläpohjiin, sillä puhaltimen käyttö helpottaa ahtaassa tilassa työskentelyä. Mineraalivillat eivät sido itseensä kosteutta, vaan mahdollinen vesi kerääntyy eristetilan alapintaan. Kosteutta voi kertyä liian voimakkaasti lämmityskaudella, mikäli seinän sisäpinnan höyryn- tai ilmansulkurakenne ei ole riittävän tiivis.

Puukuitupohjaisia eristeitä valmistetaan selluloosa- ja puukuidusta. Sellukuidusta ja sanomalehtipaperista valmistettu eriste on puhallusvillan muodossa. Eriste puhalletaan seinärungon väliin kosteana, jolloin sen omat liima-aineet sitovat ruiskutetun massan yhtenäiseksi kerrokseksi. Eristeen kuivumisen jälkeen sisäpintaan asennetaan tuotteen valmistajan testaama ja hyväksymä ilmansulku ja sisäpintaverhous. Eristeen toimittajan kanssa voi sopia samalla käyntikerralla kuivana puhallettavasta yläpohjan eristeestä.

Puukuidusta valmistettua lämmöneristettä saa myös levyinä, joiden tekniset ominaisuudet vastaavat puhallettavaa ja ruiskutettavaa selluvillaa. Tuote soveltuu märkänä ruiskutettavaa sellukuitua paremmin talvirakentamiseen.

Molemmat puukuitupohjaiset eristeet voivat sitoa itseensä jonkin verran rakenteen läpi siirtyvää kosteutta, joten tiiviitä höyrynsulkuja ei juuri sisäpinnoilla käytetä. Oikein toteutetussa seinässä lämmöneriste pääsee kesällä hyvissä oloissa kuivumaan ulospäin. Kosteusvaihtelun hyödyistä ja haitoista on kiistelty pitkän aikaa. Puukuitueristeitä ei ole talviaikaan tarpeen kostuttaa rakenteiden toimimiseksi.

Puukuitupohjainen ja jätepaperia hyödyntävä eriste lienee mineraalipohjaista ekologisempi vaihtoehto. Lämmöneristysominaisuudet ovat molemmilla likimain vastaavat.

Onpa seinän eriste mikä tahansa, sisäilman laadusta on huolehdittava hyvin järjestetyllä ilmanvaihdolla. Rakennuksen laatuun ei juurikaan vaikuta eristevalinta, vaan sen oikeaoppinen toteutus.

Julkaistu: 14.3.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.