Meidän Mökki

Mökin lämmitys ilman sähköä

Meidän Mökki

Kysymys:

Onko suoran sähkön tilalle muita järkeviä lämmitysvaihtoehtoja? Entä lämmitystapa? Useimmitenhan lämmönlähteenä on sähköpatteri mökin seinässä.

Onko järkeä esimerkiksi raahata vanha öljykattila mökille lämmöntuottajaksi? Entäpä onko aurinkosähkö investointina niin kallis, ettei sitä hinnan puolesta kannata laittaa käyttöveden tuottajaksi?

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Neuvontainsinööri Jouko Lommi PRKK ry:stä pitää vanhan öljykattilan tuontia mökkioloihin hieman kaukaa haetulta ratkaisulta. Sille pitäisi rakentaa vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, ja mökki lienee kuitenkin osan aikaa kylmillään.

Maalämpöpumppu puolestaan on sen verran arvokas hankinta, että mökkioloissa se tuskin maksaa itseään takaisin sähkön säästönä.

Lommi kehottaa harkitsemaan ilmalämpöpumppua pienentämään sähkölaskuja. Niiden suosio on hyvässä nosteessa sähkön hinnan kohoamisen vuoksi. Ilmalämpöpumppua kokeiltiin jokin vuosi sitten Meidän Mökissä, ja sähkölaskut pienentyivät silloin mökkioloissa selvästi. Hyötysuhde riippuu mm. laitteen sijoituksesta, ilmasto-oloista ja mökin koosta. Hyötysuhde on mainio pikkupakkasilla, kun taas alle -15 asteen lukemissa laitteen hyöty on olematon. Laitteen ansiosta sähkölasku voi pienentyä jopa puolella.

Ilmalämpöpumpun hankintahinta liikkuu vain tuhannen euron kieppeillä. Laite koostuu kahdesta yksiköstä, toinen sijoitetaan ulos ja toinen sisälle. Ideana on, että laite imee lämpöä ulkoa ja luovuttaa sitä sisätiloihin. Kesähelteillä sen voi laittaa toimimaan toisin päin, jolloin sisäilma viilenee. Lisätietoa löytyy esim. netistä sivuilta sulpu.fi.

Varaava takka on tietysti hyvä lämmönlähde. Vaihtoehto sille voisi olla myös pellettitakka, joka sopii välillä kylmillään oleville kesämökeille mainiosti vaikkapa päälämmönlähteeksi. Joidenkin mallien käynnistys onnistuu jo kännyköilläkin. Useimmista malleista löytyvällä sähkösytytyksellä takka syttyy viidessä minuutissa.

Aurinkokeräimillä lämmitettäisiin varmasti mökillä kesäkauden lämmin käyttövesi. Mökkiä pitäisi kuitenkin käyttää paljon ja veden käytön olla runsasta, jotta säästöä tulisi riittävästi. Sen sijaan omakotitaloissa aurinkokeräimet ovat lisänneet suosiotaan.

Julkaistu: 4.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.