Meidän Mökki

Mökin hajut

Mökin hajut

Meidän Mökki

Kysymys:

Olen hankkimassa lämpöpumppua kesäasunnolleni. Ongelmaksi siellä on tullut haju, joka tarttuu kaikkiin tekstiileihin jo lyhyenkin oleskelun aikana. Haju lienee lähtöisin kuolleista hiiristä ja kosteudesta.

Tarvitsisimme hajunpoistoon sopivan lämpöpumpun, joka lämmittäisi samalla taloa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eipä ole silmiini osunut havaintoa, että lämpöpumpun tekniikkaan olisi lisätty hajunpoistoa. Käsittääkseni se kylläkin olisi mahdollista. Sisäilman hajuista ja mikrobeista puhdistavia, ja myös kotikäyttöön tarkoitettuja, ilmanpuhdistimia markkinoilla on aika runsaasti, ja niitä löytää nopeimmin netistä ”googlaamalla”. Puhdistimien ominaisuudet perustuvat pitkälti suodattimiin, jotka poistavat ilmassa olevia erisuuruisia partikkeleita. Ilmanpuhdistimen hankkimisen sijasta tarkoituksenmukaista on kuitenkin poistaa hajun aiheuttaja tai estää sen syntyminen. Haju saattaa aiheutua talon rakenteissa piilevästä home- tai lahovauriosta. Jos olette torjuneet jyrsijöiden pyrkimistä taloonne myrkyillä, on niistä syytä luopua ja siirtyä vähemmän haittaa aiheuttaviin toimenpiteisiin. Myrkkyä nauttinut eläin kuolee useimmiten talon rakenteisiin ja mätänee siellä. Mätäneminen aiheuttaa puoleksi vuodeksi rakojen kautta sisälle pyrkivän ilman myötä huoneilmaan vähemmän miellyttävän hajun. Metsähiiret ja -myyrät pyrkivät syksyllä ja muinakin vuodenaikoina rakennuksen suojiin. Niiden estämiseksi kaikkien rakennuksen ulkovaipan liitosten, liittymien ja läpimenojen ilmantiiveyden varmistamisen lisäksi mm. tuuletusraot ja ryömintätilan tuuletusaukot pitäisi olla suojattu noin 10 mm:n teräsverkolla. Jyrsijöiden ”armeija” on myös hyvä tuhota viimeistään rakennuksen seinustoilla hiirenloukuilla, joihin laitetaan syötiksi kaikille jyrsijöille mieluisaa ruisleivän kuoriosaa. Loukut on syytä laittaa suojaisaan paikkaan niin, etteivät linnut pääse niihin käsiksi. Home- tai lahovaurioiden aiheuttama haju on vakavammin huomioon otettava vaihtoehto. Kosteusongelmia voi rakennuksessa olla perustuksista vesikattoon. Kostuneet ja mahdollisesti mikrobivaurioituneet rakenteet tulee vaihtaa uusiin terveisiin materiaaleihin ja paikoilleen jäävät rakenteet käsitellä esim. otsonoimalla. Vanhat rakenneosat ja rakennuksen sisäpinnat otsonoidaan hajuhaittojen vuoksi siinä vaiheessa, kun ulkovaipan pinnat ovat paikoillaan, etteivät kaasut pääse turhaan ulkoilmaan. Hajuhaitta voi olla peräisin myös maapohjasta, jolloin teknisesti haastavinta on tehdä talon alaosien rakenteiden läpimenot, liitokset ja liittymät lämmöneristeen molemmilta puolilta ilmanpitäviksi rakenteellisin keinoin. Tiivistämisessä käytetään pysyvästi elastisia tiivistemassoja tai -liimoja ja rimakiinnitystä. Teippejä siinä ei saa käyttää. Sisäkatoltaan vinon hirsitalon yläpohjasta on vaikea saada ilmanpitävää ja rakennusfysiikan kannalta toimivaa kokonaisuutta. Lämmöneristeiden ylä- ja alapinnassa tulee olla ilmanpitävä rakenteenosa sekä vesikatteen ja lämmöneristeiden välissä harja-alueen tuulettava ilmatila. Räystäille eikä niiden alle saa talvella muodostua jääpuikkoja, jotka viestivät virheellisestä rakenteesta.

Julkaistu: 5.6.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.