Meidän Mökki

Mökin haju pois

Jouko Lommi

Kysymys:

Ostimme pari vuotta taaksepäin noin v. 1970 rakennetun pyöröhirsimökin. Sitä ei ole lämmitetty talvikautena kuin satunnaisesti ennen kuin se siirtyi omistukseemme. Mökissä on lievää ummehtuneen hajua, mutta vaatteisiin se tarttuu sitäkin voimakkaammin. Home-epäilyä ei ole, koska mökillä ei ole vesijohtoa, katto ei vuoda, mökki on reilusti maasta irti ja maasto on kallioista. Oma ajatukseni on, että mökin talviaikainen lämmittämättömyys on aiheuttanut lievän ummehtuneen hajun. Millä hajua voisi vähentää? Oma ajatukseni on pyyhkiä kesällä hirsiseinät puhtaiksi pölystä. Olisiko lukijoilla muuta konstia tiedossa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jouko Lommi Pientalorakentamisen kehittämiskeskus ry:stä ei aivan heti epäilisi hometta. Hirsiseinät ovat melko turvalliset, ja koska vuotoja ei ole, pelkkä kylmänä pitäminen aiemmin tuskin on syynä mökin hajuun tai homeeseen.

Tietysti kannattaa varmistaa, että katto todella pitää. Vuoto ei aina näy kesällä, mutta keväisin katolle saattaa syntyä jääpatoja, joiden vuoksi vesi menee saumoista sisälle kattorakenteisiin. Piipun liittymätkin olisi hyvä tarkistaa. Jos kyseessä on alkuperäinen, 1970-luvulla tehty huopakatto, se olisi joka tapauksessa uusittava ensi tilassa. Samalla selviäisi, jos edellisen omistajan aikana olisi tullut jotain vahinkoja. Toisaalta mahdolliset pienet vuodot ovat todennäköisesti jo kuivuneet itsellään.

Jos sauna on mökin yhteydessä, kostean tilan lattia- ja seinärakenteiden kunto olisi myös hyvä tarkistaa.

Oletetaan, että kaikki on kunnossa, mutta mökin haju vaivaa silti. Jouko Lommi lähtisi siinä tapauksessa etsimään syytä liian heikosta tuuletuksesta. Usein kuvitellaan, että kun mökissä pidetään peruslämpöä, ilmanvaihdosta ei tarvitse huolehtia. Näin tehdään usein senkin takia, että halutaan pitää peruslämmöstä koituva sähkölasku mahdollisimman pienenä.

Pyöröhirsimökissä ilma vaihtuu huonosti ilman räppänöitä, ja erityisen huonosti se vaihtuu, jos talveksi laitetaan hormi tukkoon ylhäältä ja vielä pellit kiinni. Ensiavuksi takan peltejä voi pitää hieman auki talvisaikaan. Lähitulevaisuudessa kannattaa harkita myös parin ilmanvaihtoräppänän puhkaisemista seinään, yleensä sellaisia ei tuon ajan mökeissä ole. Räppänöistä olisi sekin etu, että korvausilma ei enää tulisi entiseen malliin hirsien välistä. 70-luvun mökkien seinähirretkin eristettiin usein mineraalivillalla, joten korvausilman mukana huoneilmaan tulee myös jonkin verran villapölyä.

Seinien pyyhkiminen auttaa asiaa sen verran kuin puhdistusaine raikastaa. Pysyvämpää apua siitä tuskin on.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.