Meidän Mökki

Mitkä ovat hyviä rantakasveja?

Kysymys:

Kysymys: Mitkä kasvit ovat hyviä pitämään rantaa koossa? Meillä on iso järvenselkä, ja pohjoistuulilla aallokko koettelee rantaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mökkirannan kasvivalinnoissa on hyvä huomioida rannalla luontaisesti esiintyvät lajit. Rantakasvillisuudessa on havaittavissa selkeä vyöhykkeisyys, jota jäljittelemällä istutukset sulautuvat maisemaan.

Vesirajassa menestyvät muun muassa rantakukka, rantatädyke, kurjenmiekka, osmankäämi ja erilaiset sarat.

Tervalepän taimia voi istuttaa ryhmiksi, jotka antavat tuulensuojaa jo muutamassa vuodessa. Luonnossa tervaleppä kasvaa hyvinkin märissä paikoissa, mutta viihtyy myös kuivemmassa, jopa täyttömaalla. Se sitoo maata vahvalla juuristollaan.

Pajut ilmestyvät ajan myötä itsestään rannoille, mutta niiden kasvua voi nopeuttaa istutuksilla. Kotimaisessa lajistossa on valittavana puumaista raitaa ja halavaa sekä useita pensasmaisia pajuja. Hopeapajua ei suositella mökkirannoille, sillä sen ulkonäkö poikkeaa liiaksi rantakasvillisuudesta.

Tyrni kasvaa luonnonvaraisena Ahvenanmaan saaristosta Perämerelle asti. Pioneerikasvina se valtaa merestä kohoavia kivikoita ja tunkeutuu vahvoilla juurillaan halkeamiin. Se kestää karujakin oloja, muttei toisten kasvien kilpailua.

Ranta-alueelle sopivat luonnossa esiintyvät vahvajuuriset pensaat, kuten sinikuusama, lehtokuusama, taikinamarja ja koiranheisi. Idänvirpiangervo, pajuangervot ja pihlaja-angervo ovat mökkipihan kestäviä, kukkivia pensaita.

Myös rantaluiskan suojaksi aseteltavat kivet estävät aaltojen aiheuttamaa kulumista. Kivien sekaan voi istuttaa esimerkiksi pajun pistokastaimia.

Julkaistu: 6.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.