Meidän Mökki

Miten tontin raja määritellään vedessä?

Meidän Mökki

Kysymys:

Miten määräytyy tontin raja vedessä, kun maalla raja kulkee vinottain rantaviivaan nähden?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiinteistön rajat määrätään maanmittaustoimituksessa. Toimituskartoista voi tilata jäljennöksiä paikallisesta maanmittaustoimistosta.

Suomessa vesialueet on yleensä jakotoimituksissa jätetty yhteisiksi. Toimituskartasta ilmenee kiinteistön raja vesialuetta vastaan tai rajan kulku vesialueella, jos kiinteistöön kuuluu myös vesialuetta.

Jos kartasta ei löydy vastausta pulmaan, periaatteessa rantaan nähden vinon mallisen tontin voisi ajatella jatkavan matkaansa veden alla samalla tavalla vinosti kuin pinnan päälläkin. Käytännössä siitä kuitenkin saattaa syntyä mahdottomia tilanteita. Rannan omistajalla on näet ensisijainen oikeus jakokunnalle kuuluvan vesijätön lunastamiseen.

Jos maa kohoaa mökkirannassa vesijättöä synnyttäen, rajaviivan kululla veden alla alkaa olla merkitystä. Jos toisen naapurin tilukset kulkevat veden alla vinosti ja toisen suoraan, mökkiläiset saattavat kokea olevansa oikeutettuja samaan rantaan maan kohottua. Pahimmassa tapauksessa viistosti kulkevan tontin lunastus saattaisi sulkea vesiyhteyden naapuriltaan.

Näissä tilanteissa rantaviivan häviämistä on yleensä yritetty estää toimittamalla lunastus siten, että rantakiinteistöjen välinen raja lunastettavalla alueella on kulkenut suoraan kohti uutta vesialuetta.

Hankalimmat tapaukset voidaan joutua ratkaisemaan lopullisesti maa- tai vesioikeudessa.

Julkaistu: 9.2.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.