Meidän Mökki

Miten tehdään rossipohjan lisäeristys?

Jouko Lommi

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Mökilläni on rossipohja. Kuinka sen lisäeristäminen tehdään? Tällä hetkellä pyöröhirsisen mökkini lattialautojen välissä on eristeenä noin 28 milliä lastua ja purua.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos jalkoja paleltaa, syynä on usein vanhojen purujen ja lastujen painuminen niin, että lattian alla olevassa tyhjässä tilassa kylmä ilma kiertää ja viilentää. Asia selviää, kun laudoituksen avaa. Jos eriste on hyvässä kunnossa ja kuivaa, sitä on aivan turha poistaa. Asenna lisää eristettä tarkasti aivan yläpintaan saakka, ja vaikka vähän yli, jolloin eriste jää laudoituksen alle tiiviisti. Voit käyttää purun lisukkeena mainiosti selluvillaa. Sen sijaan mineraalivillan sekoittamista puruun ja lastuihin ei suositella ainakaan amatööreille. Vaarana ovat kosteusongelmat.

Polyuretaanilevyjen käyttö ulkoseinien tuntumassa voi ratkaisevasti lisätä lattian lämpöä. Lisäeristäminenkin onnistuu. Jos alapuolella on riittävästi ryömintätilaa, Alpo Hyttinen PRKK:sta suosittelee tuulensuojavillan käyttöä. Jäykästä villasta tehdyissä levyissä on tuulensuoja mukana, kuten nimestä voi päätellä. Lisäeriste voidaan kiinnittää rimojen varaan tai ruuvaamalla ne suoraan mökin pohjaan. Alakautta eristettäessä voidaan käyttää myös luonnonkuitueristeitä kuten levymäistä puukuitueristettä tai kuitulevyä.

Jos olette suunnittelemassa kunnon sisäremonttia, myös lisäeristäminen ylhäältäpäin on mahdollista korottamalla sisälattiaa.

Ennen kuin ryhtyy uhraamaan aivan mahdottomasti rahaa ja vaivaa lattian eristämiseen, kannattaa muistaa, että seinien ja yläpohjan kautta menee harakoille paljon enemmän kuin lattian kautta.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.