Viherpiha

Miten tehdään alppiruusuille sopiva kasvatusalusta?

ViherPiha

Kysymys:

Haluaisin alppiruusuja ja jotakin maanpeitekasvia talon itäpuolelle . Miten teen pohjatyöt? Maa on peltomultaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Peltomulta on usein savista, eivätkä alppiruusut viihdy siinä ollenkaan. Ehdotankin, että rakennat alppiruusuille turveharkoilla korotetun istutusalueen.

Levitä harkot paljaan, rikkaruohoista puhdistetun maan päälle istutusalueen reunaksi. Harkkoja on helppo muotoilla puukolla ja sahalla, jos haluat kaarevat reunat. Kastele turveharkot asennuksen jälkeen.

Täytä istutusalue lannoitetulla, rikkaruohottomalla mullalla. Kasaa multaa keskelle, jotta alueesta muodostuu loiva kumpare. Keskelle istutetut alppiruusut nousevat kauniisti esille.

Harkot vihertyvät varjossa vähitellen, kun sammal alkaa kasvaa niiden pintaan. Istuta useita alppiruusulajikkeita ja muutama kevätatsalea (Rhododendron x fraserii, I–III). Istuta turveharkkojen reunaan ja alppiruusujen alle peittokurjenpolvea (Geranium x cantabrigiense) ja tuoksukurjenpolvea (Geranium macrorrhizum). Molempien valkokukkaiset lajikkeet ovat päälajia kauniimpia. Tässä varma keino saada upea alppiruusualue.

Hanna Hentinen

Julkaistu: 11.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.