Meidän Mökki

Miten suojaan letkut hiiriltä?

Jouko Lommi

Kysymys:

Hiirulaiset ovat jo toisena talvena nakertaneet reiän astianpesukoneen poistoletkuun. Vedet menivät lattialle, koska emme osanneet varautua tuholaisiin. Kai koneesta tulee jokin herkkuhaju niiden nenään. Löytyisikö teiltä kikkaa, jolla letkun voi suojata jotenkin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kesämökki houkuttelee hiiriä syksyisin – varsinkin jos siellä on kesän jäljiltä sopivia ruokavarastoja. Sataprosenttista konstia hiirien torjuntaan ei ole keksitty, vaikka sitä on mietitty aikojen alusta.

Ennen kotikissa piti siimahännät loitolla. Ulkona hiiri tuli usein yllätetyksi, ja sisällä kissan haju riitti karkottamaan jyrsijät. Tarvittaessa torjuntaa täydensivät hiirenloukut, joihin viritettiin esimerkiksi juustoa tai suklaata makupaloiksi. Menetelmä toimii yhä, vaikka loukkujen käsittely ja raatojen keräily eivät ole kovin miellyttävää puuhaa.

Nykyään tarjolla on jo monenlaisia hiirenloukkuja – myös helposti viritettäviä ja inhimillisiä malleja, jossa houkutin hiirelle on avoimen muovikotelon sisällä. Niitä saa myös ilman giljotiinia. Silloin ansa on tarkastettava entistä useammin ja ansaan jäänyt hiiri vietävä niin kauas rakennuksesta, että paluumuutto ei onnistu.

Hiiribaareissa houkuttimina on myrkytettyä ruokaa. Riittävästi syötyään hiiri menehtyy piilopaikkaansa, jota ei yleensä hevin löydy edes epämiellyttävän hajun perusteella.

Miellyttävin laite on sähkökäyttöinen hiirenkarkoitin. Sen tuottama ääni alkaa tehota yleensä noin kahden neljän viikon käytön jälkeen. Laite tehoaa parhaiten hiirien kulkureitillä tai avoimella paikalla niiden oleskelualueella, kuten rakennuksen suljetussa ala- tai yläpohjassa. Rakenteet estävät äänen etenemistä, joten laitteen teho on rajallinen.

Hiirien kulkureiteiksi sopivia koloja ja rakoja kannattaa yrittää tiivistää. Pienimpiin koloihin käy teräsvilla, jota hiiri karsastaa. Tuotetta voi ostaa esimerkiksi kattiloiden puhdistukseen tarkoitettuina paloina.

Astiapesukoneen poistoletkun voi suojata esimerkiksi metallisella, taipuisalla putkella – niin kutsutulla kurttuputkella. Kun vielä liitoskohdat tiivistää teräsvillalla, hiirien mielenkiinto letkuun pitäisi sammua.

Astianpesukoneen alle kannattaa vuotojen varalle aina asentaa tähän tarkoitukseen valmistettu aluskaukalo. Se ohjaa mahdolliset vuotovedet näkyviin koneen edustalle, eikä kosteusvaurioita kehity piilossa

Julkaistu: 20.11.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.