Viherpiha

Miten siirretään pihajasmike?

ViherPiha

Kysymys:

Pihallani kasvaa vanha pihajasmike, joka on kaksi metriä leveä ja useita metrejä korkea. Se kasvaa vain puoli metriä seinästä, minkä vuoksi se kerää kosteutta rakenteisiin. Siksi haluaisin siirtää pensaan. Loistavasti kukkiva, suuri pensas on koko pihan komistus. Siksi suunnittelen siirtoa tarkkaan. Pitäisikö valtavan suuri ja painava pensas leikata ennen siirtoa? Milloin ja kuinka matalaksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Paras vuodenaika toimenpiteelle on varhainen kevät jasmikkeen ollessa lepotilassa. Pensaan suuren koon vuoksi oksistoa pitää sekä harventaa että typistää reilusti. Leikatkaa versot 10-15 sentin mittaiseksi ja irrottakaa jasmike maasta niin isolla juuripaakulla kuin mahdollista. Talkoovoimaa tarvitaan paljon! Ujuttakaa paakun alle pressu, joka helpottaa kasvin nostoa ja siirtoa. Täyttäkää uusi istutuskuoppa vedellä ja antakaa veden imeytyä paakkuun ennen multatäyttöä. Uutta kasvua on harvennettava säännöllisesti, sillä lajilla on taipumus risuuntua alasleikkauksen jälkeen Toimenpide rasittaa vanhaa pihajasmiketta, ja on hyvin epävarmaa, onko se enää siirron jälkeen pihanne komistus. Olisiko puutarhassanne tilaa uusille jasmikepensaille, jotka muutaman vuoden kuluttua korvaisivat iäkkään lajitoverinsa?

Julkaistu: 15.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.