Viherpiha

Miten saan sammaleen takaisin tontilleni?

ViherPiha

Kysymys:

Metsäistä tonttiani jouduttiin korottamaan ja kiviä poistamaan. Samalla katosivat sammal ja varvut. Miten saan sammaleen takaisin tontilleni?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yli parikymmentä vuotta Suomessa tutkittiin tarkkaan, miten ja mitä sammallajeja voi meillä kasvattaa puutarhakasveina. Lyhyen katsauksen aiheesta löydät Tammen Suuren Puutarhakirjan toisesta osasta sivuilta 62–67, Johannes Enrothin kirjoituksesta. Siitä saat tarpeellisia ohjeita alkukokeiluihin.

Sammalten kasvattamiseen löydät itsekin vihjeitä luonnossa liikkuessasi, jolloin voit tehdä huomioita siitä, millaisella paikalla ne viihtyvät ja millaisia sammalia eri paikoilla kasvaa.

Koska en tiedä tarkemmin sammalille varaamanne paikan varjo-, kosteus- ja maaperäoloja, en voi antaa kovin yksityiskohtaisia ohjeita.

Ehkä helpointa on perustaa sammalpuutarha aivan kuivalle ja laihalle hietikolle, jossa eivät mitkään rikkakasvit tule toimeen. Ehdoton edellytys on myös estää kaikenlainen liikkuminen alueella, jotta sammalet pääsevät pesiytymään hyvin.

Pentti Alanko

Julkaistu: 22.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.