Viherpiha

Miten saan alppiruusun kukkimaan?

Mainos

Miten saan alppiruusun kukkimaan?
Istutin puutarhaani noin viisi vuotta sitten vaaleanpunakukkaisen alppiruusun. Paikka on puolivarjoinen, maaperä melko kuiva. Lehdet ovat vaaleammat kuin yleensä alppiruusuilla, eikä kasvi ole vielä kukkinut kertaakaan.


 

Teksti Pentti Alanko

Asiantuntija vastaa:

Kasvia näkemättä on vaikea tietää, miksi tämä vaaleanpunakukkainen kaunotar ei ole kukkinut puutarhassanne. Jotain vikaa täytyy sen kasvupaikassa eli elinoloissa olla. Hyvin viihtyäkseen alppiruusut tarvitsevat puolivarjoisen kasvupaikan ja happaman, kuohkean maaperän. Myös kosteutta pitää olla maaperässä riittävästi. Koska alppiruusullanne on tavallista vaaleammat lehdet, se viitannee joko ravinteiden puutteeseen tai liian avoimeen, kuivaan ja paahteiseen kasvupaikkaan. Kasvupaikan ei tarvitse kuitenkaan olla kovin ravinteikas. Alppiruusujahan näkee hyvin viihtyvinä tavalliseen suomalaiseen metsämaastoon istutettuina, jossa ne havupuiden varjossa menestyvät hyvin ja kukkivat ajoittain jopa runsaasti. Niille on varmaan suuri apu metsämaassa olevista sienirihmoista ravinteiden ja kosteuden saannissa. Avoimelle paikalle nurmikolle istutettuina alppiruusut viihtyvät huonosti, sillä nurmikkoheinien juuret vievät maasta kosteuden ja ravinteet hyvin tehokkaasti.

Pentti Alanko

Julkaistu: 2.5.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä