Meidän Mökki

Miten repsottavat ponttilaudat korjataan?

Miten repsottavat ponttilaudat korjataan?

Jouko Lommi

Kysymys:

Miten mökin seinä pitää korjata, kun laudat ovat paikoin hypänneet ulos ponteista? Onko siitä muuta haittaa kuin ruma ulkonäkö?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vauriot voivat laajeta, jos ulkoseinän auennut sauma päästää sadevettä rakenteisiin. Sisäseinässä vaaraa ei ole, jos tiivis ilmansulkupaperi tai muovi näkyy laudoituksen taustalla. Epäsiisti seinä voi kuitenkin kaihertaa mieltä siinä määrin, että korjaamista kannattaa harkita.

Usein sauma aukeaa, koska lautaa ei ole painettu kunnolla ponttiin. Rakoja alkaa syntyä vähitellen, kun laudoitus kuivuu. Ensin kannattaa tutkailla auenneiden saumojen määrää ja sijaintia, jotta sopiva korjaustapa voidaan valita. Toisinaan samalla seinällä on useita auenneita. Yleensä laudoitus joudutaan silloin purkamaan ja uusimaan.

Ensin on hyvä varmistaa, että vastaavaa ponttilautaa on saatavissa. Irrotusvaiheessa laudat rikkoutuvat melko helposti. Purku aloitetaan ala- tai yläreunasta, missä saumat repsottavat.

Uusien lautojen pitäisi olla hyvin kuivia, jotta rakoilu loppuu. Sauman saa tiukaksi, kun käyttää kiinnityksessä apuna vastapontista tehtyä apupalikkaa. Viimeinen lauta joudutaan halkaisemaan sopivan leveäksi, ja lisäksi naaraspontin puolikas pitää yleensä poistaa. Vaakalaudoitus on aina helpoin rakentaa alhaalta ylöspäin.

Muutaman auenneen pontin voi korjata vaihtamalla yksittäisiä lautoja. Vanhaa ei saa pois ehyenä, joten uutta puuta tarvitaan silloinkin. Irrotettava puu halkaistaan yleensä talttaamalla tai käsisirkkelillä, jotta viereinen säilyy ehyenä. Uuden laudan on oltava leveämpi kuin vanha ja joskus hieman kiilamainen. Tarkasti mitoitettu lauta on tehtävä kahdesta halkaisemalla. Urospontti menee hyvin paikoilleen, mutta alareunasta on poistettava naaraspontin piiloon jäävä puolikas. Tarkka liitossauma voidaan liimata tai täyttää saumamassalla.

Ulkoseinän pieniä rakoja voidaan korjata myös joustavalla, ulkokäyttöön tarkoitetulla tiivistemassalla. Seuraavana päivänä sauma voidaan maalata seinämaalilla. Samanlainen nopea paikkaus onnistuu myös maalatuissa sisäseinissä. Työ on nopea ja helppo, mutta korjattu sauma erottuu hieman. Kannattaa valita parasta massaa, jotta se kestää pitkään.

Julkaistu: 6.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.