Viherpiha

Miten perustan kukkapenkin vanhaan hiekkalaatikkoon?

ViherPiha

Kysymys:

Kuinka syvältä kaivan penkin pohjaa ja minkä verran jätän hiekkaa pohjalle ? Laitanko lannan ihan pohjalle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hiekka on hyvä pohja perennapenkille, sillä se kuivuu syksyllä sopivasti. Perennat talvehtivat hyvin, kun niiden juuristo ei joudu seisomaan vedessä. Poista hiekkaa sen verran, että saat muotoiltua uudesta kasvualustasta loivan kumpareen. Kohopenkit ja kumpareistutukset lisäävät perennojen hyvinvointia.

Sekoita hiekkaan kompostoitunutta karjanlantaa. Tarkkaa määrää on vaikea antaa, koska lannan laatu riippuu muun muassa kuivikkeen määrästä. Maatuessaan typpipitoinen lanta lisää maan pieneliötoimintaa, mutta sellaisenaan lanta on liian voimakasta.

Levitä kompostoituneen karjanlannan ja hiekan sekoituksen päälle noin 40 sentin kerros kalkittua ja lannoitettua puutarhamultaa, joka ei sisällä monivuotisten rikkakasvien siemeniä tai juuren kappaleita. Näin saat perennapenkistäsi alusta alkaen helppohoitoisen.

Hanna Hentinen

Julkaistu: 13.10.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.