Meidän Mökki

Miten naakan pesä pois piipusta?

Jouko Lommi

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Onko teillä vinkkejä vanhan naakan pesän hävittämiseen piipusta? Ajan saatossa pesän päälle on pudonnut sementtilaastiakin. Pesä tuntuu olevan hyvin piukassa. Miten sitä uskaltaisi lähteä hävittämään ilman, että piippu tai hormi vaurioituu? Mökkiin on tehty uusi piippu ja katto. Sekä muurari että nuohooja ovat sanoneet, että siellä on pesä, vanha sellainen. On harmi, ettei syksymmällä pysty lämmittämään, kun piipussa on este.

Näytä vastaus

Vastaus:

Savupiipussa olevasta naakan pesästä saattaa muodostua melkoinen riesa.

Ensinnäkin naakka on luonnonsuojelulailla rauhoitettu erittäin harvinainen ja uhanalainen lintulaji, vaikka naakka ei taajamissa aina kovin harvinaiselta näyttäisikään.

Luonnonsuojelulaki kieltää rauhoitettujen lintujen pesien rikkomisen ja pesinnän häirinnän muutoinkin.

Tilanne on ristiriitainen luonnonsuojelulain ja pelastuslain välillä, sillä pelastuslain 3 luvun 13 §:n mukaan rakennuksen omistajan, haltijan ja huoneiston haltijan velvollisuus on huolehtia siitä, että tulisijat ja savuhormit on huollettu ja puhdistettu. Tukittu savuhormi on paloturvallisuusriski.

Naakan pesä voidaan poistaa savupiipuista pesintäajan ulkopuolella. Piippu tulisi samalla varustaa rakenteella, joka estää uuden pesän rakentamisen. Tällainen rakenne voi olla esimerkiksi piipun päälle kiinnitetty sinkitty teräslankaverkko, jonka silmäkoko on noin 20 milliä.

Naakan pesintä alkaa huhtikuun loppupuolella, joten maaliskuu on vielä hyvä aika ryhtyä pesäpaikan purkutöihin. Purkutyön harmina on vielä naakan taito tehdä todella lujarakenteinen pesä. Savesta ja risuista muurattu ja taitavasti hormin tiiliväleihin kiinnittyvä pesä on erittäin kestävä, eikä sitä aina saa poistettua edes terästangosta taivutetulla koukulla. Pesän poistaminen on aina nuohoojan työ, koska palavia pesäjäänteitä valuu alas hormiin aiheuttaen hormipalon vaaran.

Hankalimmassa tapauksessa apuun joudutaan vielä kutsumaan muurari, joka mahdollisesti joutuu purkamaan hormiin sopivan työaukon helpottamaan pesäjäänteiden poistamista. Työ ja materiaalikustannukset voivat nousta useaan sataan euroon.

Naakkojen aiheuttamista vahingoista on mahdollista saada korvausta valtiolta. Ilmeisesti myös tällaisista vahingoista voi korvausta hakea.

Julkaistu: 17.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.