Viherpiha

Miten jalokärhöä lannoitetaan?

ViherPiha

Kysymys:

Miten jalokärhöä lannoitetaan ja hoidetaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jalokärhölajikkeet tarvitsevat kukintaansa paljon ravinteita ja riittävästi kastelua kuivina kausina. Kaikkien kärhöjen viihtymisen ehdoton edellytys on, ettei aurinko pääse paistamaan niiden tyville. Maanpinta on hyvä peittää rehevillä maanpeitekasveilla, matalilla perennoilla tai yksivuotisilla kesäkukilla. Ne eivät haittaa kärhöjen kasvua.

Jalokärhöille kannattaa tehdä täsmälannoitus eli sekoittaa veteen jotain moniravinnelannoitetta. Nestemäistä lannoiteseosta kaadetaan kärhön lähelle tehtyihin reikiin säännöllisesti kasvukauden ajan. Näin lannoite tulee kärhöjen juuriston eikä rikkakasvien käyttöön.

Jalokärhöjen kantalajit ovat kalkkiperäisen maan kasveja, joten maan pH:n pitää olla ainakin 5,5–6. Maaperän pitää olla vettä läpäisevä, mutta tällaiset maat kuivuvat myös helposti. Jos paikalla on hyvä salaojitus, kuten rakennuksen seinustalla usein on, jalokärhöt viihtyvät parhaiten multavassa, kuohkeassa ja kosteutta pidättävässä savimaassa.

Kärhön tyvellä kasvavat kasvit auttavat maan kuohkean rakenteen säilyttämisessä. Silloin maa ei tiivisty eikä myöskään kuivu niin helposti.

Pentti Alanko

Julkaistu: 5.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.