Viherpiha

Miten hoidan pasuunakukkaa?

Visa Lipponen

Kysymys:

Miten hoidan pasuunakukkaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suomessa kasvatetaan etupäässä neljää pasuunaa (entiseltä nimeltään pasuunakukat): tuoksupasuuna (Brugmansia arborea), enkelinpasuuna (B. x candida), veripasuuna (B. sanguinea) ja kellopasuuna (B. suaveolens). Niitä kaikkia hoidetaan samalla tavalla.

Kukkiakseen pasuunat tarvitsevat keväästä syksyyn paljon valoa, lämpöä, vettä ja lannoitteita. Kasvukaudella pintamulta saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä, mutta kesähelteillä kasvia voi joutua kastelemaan päivittäin. Viimeistään nuokkuvat lehdet kertovat, milloin kasvi tarvitsee vettä. Pasuunoita lannoitetaan keväästä kukinnan loppuun saakka parin viikon välein.

Jos pasuunan siirtää kesäksi ulos, sitä ei saa heti laittaa suoraan aurinkoon, sillä lehdet voivat palaa. Totuta kasvi aurinkoon vähitellen. Loppukesästä se sietää jo suoraa paahdetta.

Talvella pasuunat varistavat lehtensä, jolloin niille riittää vesitilkka silloin tällöin. Paras talvettamispaikka on viileä, pakkaseton tila. Lehdettömät pasuunat eivät tarvitse talvella valoa, joten ne voi talvettaa pimeässä kellarissa tai autotallissa. Pimeästä ne tuodaan valoon helmikuussa.

Pasuunoita voi yrittää talvettaa myös sisällä asuinhuoneen lämmössä. Sielläkin ne yleensä varistavat lehtensä. Lisäksi ne pyrkivät kasvattamaan honteloita talviversoja, joissa vihannespunkit mellastavat.

Pasuunat voi leikata milloin tahansa syksyn ja kevään välillä. Itse suosin keväällä leikkaamista. Silloin näen, mitkä oksat ovat talvehtineet parhaiten. Kasvin voi halutessaan typistää tapiksi, reilun 30 sentin mittainen runko riittää.

Leikatut oksan- ja rungonpätkät voi käyttää pistokaslisäykseen. Pistokkaaksi riittää noin 15-senttinen pätkä, joka juurtuu helposti sekä vesilasissa että suoraan multaan pistettynä. Pistokkaat eivät välttämättä kuki vielä samana vuonna.

Visa Lipponen

Julkaistu: 12.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.